nieuws

Onderwaterinspecties kades Groningen Seaports

Publicatie

25 jan 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Groningen Seaports, smart maintenance

Groningen Seaports gaat in samenwerking met het Finse hightech bedrijf VRT Finland haar havenkades inspecteren, zowel boven als onder water met behulp van multibeam-technologie. Het havenbedrijf streeft hiermee naar een langere levenscyclus van haar havens, offshore windparken, terminals en overige industrieterreinen. In 2017 is reeds zo’n vijf kilometer geïnspecteerd en vanaf eind januari starten de inspecties van de resterende ruim twintig kilometer.

Met de inspecties van VRT worden met behulp van een multibeam sonar en een onbemand schip gelijktijdig gegevens boven en onder water verzameld. Hierdoor krijgt Groningen Seaports ondubbelzinnige en gedetailleerde onderzoeksgegevens terwijl er geen sprake is van downtime voor de normale dagelijkse activiteiten. Op basis van de resultaten kan eventueel worden besloten tot nadere doelgerichte inspecties door duikers om zo een volledig beeld van de bestaande situatie te krijgen.

In de zomer van 2017 was Groningen Seaports op zoek naar een partner die innovatieve oplossingen kon leveren voor het monitoren van de staat van onderwaterconstructies die bij traditionele inspectiemethoden vaak buiten beeld blijven. Voor de drukke havenregio zijn een goed geleide en proactieve constructie, onderhoud en asset management van groot belang. In het kader van een voortzetting van de in 2017 opgestarte samenwerking zal vanaf januari 2018 twintig kilometer aan constructies in de haven van Delfzijl en de Eemshaven worden geïnspecteerd.

Bron: Groningen Seaports