nieuws

Onderzoek naar spoortrilling met Zweedse meetwagen

Publicatie

20 okt 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

onderzoek, spoor

Het afgelopen half jaar heeft een speciale meetwagen, de Rolling Stiffness Measurement Vehicle (RSMV) uit Zweden, metingen verricht op diverse spoorlijnen en data hiervan verzameld. Met deze studie, uitgevoerd in opdracht van ProRail, kan worden bekeken hoe spooronderhoud kan worden verbeterd en overlast voor de omgeving worden verminderd.

De stilstaande en continue metingen zijn onderdeel van een vier jaar durende studie die TU Delft, TNO en Deltares in opdracht van ProRail uitvoeren. De ‘Mätvagn’ – Zweeds voor meetwagen – heeft inmiddels behoorlijk wat kilometers gemaakt over het Nederlandse spoor. De onlangs aangelegde Hanzelijn geldt als referentiepunt. Voor het onderzoek is heel gericht voor bepaalde trajecten gekozen. Dit zijn trajecten met verschillende ondergronden en trajecten waarover klachten zijn van omwonenden over trillingen en geluidsoverlast.

Effect van spoortrillingen

Het Rolling Stiffness Measurement Vehicle (RSMV) produceert frequenties van 0 tot 30 hertz. Het treinstel kan dus trillingen meten, maar ook opwekken. Door de data van deze trillingen te verzamelen kan worden bekeken welk effect de trillingen hebben op de grond onder de rails.
Het RSMV meetrijtuig werd tijdens de meetritten vergezeld van het Meetrijtuig CTO van de TU Delft. De data werd direct naar laptops in het CTO meetruituig overgebracht.

Vervolg

De meettrein is inmiddels terug in Zweden. De rapportages worden in Nederland door de TU Delft verder onderzocht. Op basis hiervan willen de onderzoekers modellen ontwikkelen die kunnen voorspellen hoe spoorconstructies met bepaalde eigenschappen reageren op treinen met een bepaalde snelheid of aslasten (de zwaarte van de trein). Hier kan vervolgens het ontwerp op worden aangepast zodat in de toekomst minder sprake is van trillingen.

Innovatieprogramma

Het onderzoek maakt deel uit van het innovatieprogramma Bronbeheersing voor spoortrillingen en spoorverzakkingen. In dit innovatieprogramma wordt ook onderzoek gedaan naar Remote sensoring, het in kaart brengen van het spoor met satellietbeelden, smart sensoring en de invloed van rollend materieel en de spoorconstructie van baanlichaam tot aan de ondergrond.

Fotocredit: Prorail
Bron: Prorail