Onderzoek naar spoortrilling met Zweedse meetwagen
Publicatie
20 okt 2017
Categorie
iMaintain
Soort
nieuws
Tags
onderzoek, spoor
Het afgelopen half jaar heeft een speciale meetwagen, de Rolling Stiffness Measurement Vehicle (RSMV) uit Zweden, metingen verricht op diverse spoorlijnen en data hiervan verzameld. Met deze studie, uitgevoerd in opdracht van ProRail, kan worden bekeken hoe spooronderhoud kan worden verbeterd en overlast voor de omgeving worden verminderd.
De stilstaande en continue metingen zijn onderdeel van een vier jaar durende studie die TU Delft, TNO en Deltares in opdracht van ProRail uitvoeren. De ‘Mätvagn’ – Zweeds voor meetwagen – heeft inmiddels behoorlijk wat kilometers gemaakt over het Nederlandse spoor. De onlangs aangelegde Hanzelijn geldt als referentiepunt. Voor het onderzoek is heel gericht voor bepaalde trajecten gekozen. Dit zijn trajecten met verschillende ondergronden en trajecten waarover klachten zijn van omwonenden over trillingen en geluidsoverlast.
Effect van spoortrillingen
Het Rolling Stiffness Measurement Vehicle (RSMV) produceert frequenties van 0 tot 30 hertz. Het treinstel kan dus trillingen meten, maar ook opwekken. Door de data van deze trillingen te verzamelen kan worden bekeken welk effect de trillingen hebben op de grond onder de rails.
Het RSMV meetrijtuig werd tijdens de meetritten vergezeld van het Meetrijtuig CTO van de TU Delft. De data werd direct naar laptops in het CTO meetruituig overgebracht.
Vervolg
De meettrein is inmiddels terug in Zweden. De rapportages worden in Nederland door de TU Delft verder onderzocht. Op basis hiervan willen de onderzoekers modellen ontwikkelen die kunnen voorspellen hoe spoorconstructies met bepaalde eigenschappen reageren op treinen met een bepaalde snelheid of aslasten (de zwaarte van de trein). Hier kan vervolgens het ontwerp op worden aangepast zodat in de toekomst minder sprake is van trillingen.
Innovatieprogramma
Het onderzoek maakt deel uit van het innovatieprogramma Bronbeheersing voor spoortrillingen en spoorverzakkingen. In dit innovatieprogramma wordt ook onderzoek gedaan naar Remote sensoring, het in kaart brengen van het spoor met satellietbeelden, smart sensoring en de invloed van rollend materieel en de spoorconstructie van baanlichaam tot aan de ondergrond.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Uitdagende spoorklus Groningen vroeg om discipline
10 jun 2020Vier weken lang reden er geen treinen op de trajecten Groningen-Assen en Groningen-Veendam/Weener. Dat was nodig om grootschalige werkzaamheden uit te kunnen voeren. ‘Het was...

Prorail wil terug naar hoger veiligheidsniveau
26 mei 2020Veiligheid moet breder en meer inhoudelijk op de agenda komen te staan bij ProRail. Dat blijkt uit een audit van KIWA in de eerste drie...

Vervangen van de spoorstaven Schipholtunnel vervroegd
26 mrt 2020Het vervangen van de spoorstaven in de Schipholtunnel was ingepland. Met de basisdienstregeling en door het coronavirus rijden er inmiddels minder treinen. Daardoor beginnen ProRail...

ProRail zelfstandig bestuursorgaan vanaf 2021
19 feb 2020ProRail, de beheerder van het Nederlandse spoornetwerk, wordt met ingang van 1 januari 2021 een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Dat is de inzet van het wetsvoorstel...
