nieuws

Onderzoek: prioriteiten in onderhoudsinnovatie

Publicatie

10 apr 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, onderhoud, onderzoek

World Class Maintenance (WCM) heeft onlangs het onderzoeksrapport ‘Smart Moves for Smart Maintenance’ gepresenteerd. Het onderzoek schetst een beeld van vernieuwingen die nodig zijn in onderhoud op de korte tot middellange termijn (tot 2020). Daarnaast bevat het onderzoek een analyse naar de oorzaken die de uitvoering van deze innovaties tegenhouden en geeft het aanknopingspunten om deze remmende factoren uit de weg te gaan en innovatie te stimuleren.

Uit het rapport blijkt onder andere dat de belangrijkste vernieuwingen voor de komende jaren eerder proces georiënteerd dan technologie georiënteerd zijn. Bij de technologie georiënteerde innovaties ligt de nadruk op data-driven innovaties. Dit is een belangrijke verandering ten opzichte van het verleden en is in lijn met de snelle opkomst van digitale oplossingen. Data-driven innovaties worden gezien als belangrijke innovaties met hoge impact. Bovendien zijn deze innovaties een belangrijk middel in het toelaten van andere innovaties, omdat ze veel van de wegversperringen verwijderen die vooruitgang beperken. Ook wordt gesteld dat cultuur/gedragsverandering en kennismanagement essentieel zijn om innovaties door te kunnen voeren.

In het rapport wordt een top 14 van de belangrijkste onderhoudsinnovaties benoemd. Dit zijn volgens de onderzoekers:

 1. Big-data analyse;
 2. Gebruik van smart sensors;
 3. Cultuur/gedragsverandering;
 4. Conditie- en risico gestuurde onderhoudsstrategieën;
 5. Design for maintenance;
 6. Kennismanagement;
 7. Interfacing tussen AM/IT systemen;
 8. Degradatiemodellen;
 9. Life cycle costing;
 10. Performance dashboards;
 11. Asset portfolio management;
 12. Performance contracten;
 13. Mobiele oplossingen;
 14. 3D design en virtual reality.

Het onderzoek is uitgevoerd door Henk Akkermans, directeur WCM en professor aan de Universiteit van Tilburg. Hij schreef het rapport in samenwerking met Richard Schouten van Sitech, Leo van Dongen van de Nederlandse Spoorwegen en Lex Besselink van WCM. Zij hebben een brede vertegenwoordiging uit de Nederlandse industrie en academici geraadpleegd.

Klik hier om het volledige rapport te downloaden.

Bron: World Class Maintenance (WCM)