nieuws

Op bezoek bij de MMY’s van 2014: bekijk nu de filmverslagen!

Publicatie

3 apr 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Henk van Zuijlen

Maintenance Manager bij HJ Heinz in Elst

Waar?
In het Gelderse Elst staat een fabriek van HJ Heinz waar per dag een miljoen flessen tomatenketchup van de band rollen. Maar daarnaast produceert de fabriek ook sandwichspread en verschillende sauzen. Het grootste deel van de ketchup gaat naar het buitenland, met name het Verenigd Koninkrijk. Nederland is niet een echt ketchupland. Wij eten onze frieten liever met mayonaise. Opmerkelijk is verder dat klanten in Oost-Europa hun ketchup nog steeds in glas willen hebben, terwijl wij hier al lang onze ketchupfles uit kunnen knijpen.

Wie?
Nadat Henk van Zuijlen in 2008 bij HJ Heinz in dienst kwam, heeft hij de technische organisatie stevig aangepakt. Inmiddels is tachtig procent van het onderhoud gepland tegen veertig procent in 2008. De rust en stabiliteit die dat geeft, is onder andere nodig om aan de eisen van een moderne en complexe fabriek te voldoen. Als er maar iets misgaat in de keten, dan kan de markt niet op tijd worden beleverd. Het afbreukrisicio is dus groot. De technische organisatie moet ervoor zorgen dat de schappen in de supermarkten niet leeg komen te staan. En dat de ketchupfles niet op onze eettafel ontbreekt. Oh ja, sinds Henk bij Heinz werkt, eet hij zelf ook meer ketchup. En er komt uiteraard geen ander merk bij hem in huis.

Ton Merkx

Manager Technische Zaken bij Walibi Holland

Waar?
Vlak bij Biddinghuizen ligt het attractiepark Walibi Holland. Misschien wel de meest indrukwekkende attractie is de Goliath, een enorme achtbaan. Het park heeft de laatste decennia verschillende eigenaren gekend en facelifts ondergaan. Zien hoe een koe wordt gemolken zoals vroeger in de Flevohof, is er niet meer bij. Het gaat nu allemaal om spanning, snelheid en adrenaline. Anders dan in bijvoorbeeld een industriële omgeving, is de belevenis de kick die de bezoeker ervaart in de machine zélf het product!

Wie?
Ton Merkx zorgt met zijn team van veertig vaste medewerkers voor het technisch beheer in het park. Onderhoud is wat Merkx betreft een doorlopend verbeterproces, waarbij ook analyses over het lopende onderhoud steeds weer nieuwe input vormen voor verbetering en procesbeheersing. Het groot onderhoud heeft plaats in de winter als het park stil ligt. In de zomer is het team van Ton vooral bezig met herstelwerkzaamheden, met name in de ochtenden, voordat het park opengaat. Belangrijk is dat de attracties niet alleen veilig zijn, maar er ook veilig uitzien. De bezoeker moet zich veilig voelen. Dus alles moet er spik en span bij liggen. Of hij zelf wel eens in de Goliath te vinden is? Niet zo vaak eigenlijk, misschien een keertje of tien per jaar.

Johan Wolt

Maintenance Manager bij AkzoNobel in Delfzijl

Waar?
In 2006 stelde AkzoNobel een nieuwe Mono Chloor Azijnzuur (MCA) plant in Delfzijl in bedrijf. De productie-installatie is ontworpen als een enkele productie en valt in Nederland onder de BRZO- wetgeving, wat inhoudt dat er bijzondere eisen aan de kwaliteit van onderhoud en organisatie worden gesteld. MCA wordt ondermeer gebruikt in zepen en shampoos maar ook als stabilisator voor pvc. Basis voor MCA is zout dat in Zuidwending uit ondergrondse zoutlagen wordt gewonnen. Het is overigens zeer corrosief en ook toxisch. Inademen, inslikken of contact met de huid kan brandwonden veroorzaken. Vergiftiging is zelfs mogelijk. Met een enorm streng veiligheidsregime moet dat worden voorkomen.

Wie?
Johan Wolt levert een enorme bijdrage aan de kwaliteit van de productie, aan de hand van doelstellingen, zoals het borgen van de installatie-integriteit, het borgen van hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid en het doelmatig en optimaal besteden van geld voor het in stand houden van de installatie op langere termijn. Het spreekt volgens hem voor zich dat het onderhoud plug & play dient te worden uitgevoerd en storingen binnen 48 opgelost moeten zijn. Het mag duidelijk zijn dat Johan Wolt in zijn vrije tijd nauwelijks met zijn product te maken krijgt. En wat MCA precies doet in make-up en shampoos? Hij weet het niet, of mag het misschien wel niet weten.

Delen van kennis maakt sterker

Koplopers uit de industrie hebben geen last meer van het ‘not invented here virus’ maar gaan juist op zoek naar de beste partij om mee samen te werken, zowel binnen als buiten de bedrijfsmuren. iMaintain 2014, het jaarcongres van het iMaintain Platform en de NVDO, staat in het teken van Winst door Multidisciplinaire samenwerking. Meer weten of inschrijven voor het congres? Kijk op www.imaintain.info/winst

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.