nieuws

Overheid en industrie nemen samen speciale blusinstallatie in gebruik

Publicatie

21 jan 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

In Den Helder staat een van de grootste gasbehandelingsinstallaties van de wereld. Voor de veiligheid en risicobeheersing op deze locatie en omgeving werken de gemeente Den Helder, de brandweer en de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) intensief samen. Een van de concrete resultaten van de samenwerking is de ontwikkeling van een speciale mobiele schuimblusinstallatie, ter bestrijding van complexe vloeistofbranden.

De samenwerking aan veiligheid is in de gemeente Den Helder cruciaal voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven met een hoog risicoprofiel. Dit kan zich vertalen in meer werkgelegenheid.

 

Op de gasbehandelingsinstallatie van NAM in Den Helder komt circa de helft van het Nederlandse aardgas dat op zee wordt gewonnen aan land. Na behandeling wordt het aardgas gebruikt door de Nederlandse industrie van energie te voorzien en om de Nederlandse huizen te verwarmen. Voor een veilige en efficiënte aardgasproductie en –behandeling is de inzet van innovatie en de nieuwe technieken belangrijk. Dit geldt ook voor de brandbestrijdingsmiddelen zoals de nieuwe schuimblusinstallatie die branden kan bestrijden van opslagtanks op de NAM-locatie. De installatie is door betrokken partijen zo ontwikkeld dat deze snel aan een brandweerauto gekoppeld kan worden en zeer eenvoudig te bedienen is. De brandweer kan de installatie hierdoor breed in de regio inzetten.

 

De installatie is ontworpen en geleverd door firma InnoVfoam uit Oudkarspel in samenwerking met de firma Smit uit Den Helder, die verantwoordelijk is voor de opbouw van het systeem. De installatie beschikt over zes aansluitingen voor de toevoer van water. Het schuim wordt vervolgens via zes uitgangen in de slangen gepompt waarmee de brandweer het vuur kan bestrijden. In de tank past 7000 liter schuimvormend middel, genoeg om dertig minuten mee te blussen.

 

Een ander voorbeeld van de samenwerking tussen overheid en industrie is het verhogen van expertise op het gebied van risicobeheersing en –bestrijding op industriële locaties en op schepen. Bij deze samenwerking speelt de marinebrandweer ook een cruciale rol.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.