nieuws

Overheid investeert 50 miljoen in ontwikkeling startups

Publicatie

24 mei 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Door de versoepeling van de zogenoemde gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve startups wordt het belastbare loon van directeur-grootaandeelhouders in de eerste drie jaar na de start van de onderneming op het minimumloon gesteld. Zonder deze maatregel zou dit in veel gevallen 44.000 euro moeten zijn, terwijl het in de startupwereld zeer ongebruikelijk is dat oprichters zichzelf in de eerste jaren een dusdanig salaris uitkeren. De aanpassing moet ervoor zorgen dat de regelgeving meer bij deze praktijk aansluit en

startups meer geld beschikbaar houden om te ondernemen en sneller te groeien.

 

Private investeerders

De resterende 23 miljoen euro komt beschikbaar voor private investeerders die willen investeren in startups en het midden- en kleinbedrijf. De overheid kan hierdoor tot 50 procent mee-investeren. Deze investering sluit aan bij andere maatregelen die het kabinet heeft genomen om de toegang tot groeifinanciering voor startups en het mkb te verbeteren, zoals bijvoorbeeld de maatregelen uit het Aanvullend Actieplan Mkb-financiering.

 

Startupland

De maatregel wordt genomen omdat de overheid voor startende en doorgroeiende bedrijven een cruciale rol ziet weggelegd in de vernieuwing van de Nederlandse economie. Nederland staat internationaal meer en meer bekend als startupland en is opgeklommen tot derde snelst groeiende startup ecosysteem van Europa. Snelgroeiende Nederlandse bedrijven zorgden tussen 2011 en 2014  voor 70.000 fulltime banen, zo blijkt uit cijfers van de Erasmus Universiteit. Voorbeelden van Nederlandse bedrijven die daar aan bijdragen zijn Catawiki uit Assen, momenteel het snelst groeiende bedrijf van Europa, en biotechbedrijf Acerta Pharma uit Oss,  dat is doorgegroeid van startup naar miljardenbedrijf. Het Ministerie van Economische Zaken heeft samen met private investeerders in deze beide bedrijven geïnvesteerd.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.