nieuws

Peter Schokker benoemd tot Maintenance Manager van het Jaar 2016

Publicatie

18 mrt 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Maintenance Manager of the Year

Vezet is een van de grootste groenten- en fruitverwerkingsbedrijven van Europa en is marktleider op het gebied van vers gesneden groente en fruit zoals fruitsalades, roerbakmixen, rauwkost, pizza’s en soepgroenten. Dagelijks rollen er meer dan tweehonderd verschillende producten van de band in Warmenhuizen. Deze worden vooral aan Albert Heijn geleverd.

Om dagelijks al die producten te kunnen produceren, is een uitstekende onderhoudsorganisatie nodig en daar zorgt de kersverse Maintenance Manager van het Jaar 2016 voor. Onderhoud is niet altijd makkelijk te plannen bij Vezet. Wat consumenten gaan eten is in grote lijnen te voorspellen, maar wijkt soms significant af van de voorspelling. Gepland onderhoud kan in zo’n geval dan niet doorgaan. Maintenance manager Peter Schokker houdt van die dynamiek binnen het productiebedrijf en ziet altijd kansen om te verbeteren.

Flexibel

Zijn technische dienst moet altijd flexibel zijn. De vraag uit de markt is steeds groter geworden waardoor de machines een hogere bezettingsgraad hebben gekregen. En dan wordt het lastiger stilstanden in te plannen, want die komen eigenlijk altijd ongelegen. Daarom wordt een omslag gemaakt in het onderhoud en voor de preventieve werkzaamheden wordt steeds vaker gebruik gemaakt van kortere stops. Voor Schokker is het een uitdaging om vooral de ongeplande stilstanden steeds beter onder controle te krijgen.

Schokker is gek op de dynamiek in het bedrijf. Voordat hij bij Vezet kwam, had hij al verschillende leidinggevende functies bij productiebedrijven. Schokker ziet altijd kansen, is altijd op zoek naar hoe het morgen beter kan, bijvoorbeeld op het gebied van betrouwbaarheid, efficiency en kwaliteit. De nominatie tot Maintenance Manager van het Jaar wordt kracht bij gezet vanwege het feit dat een intern systeem ervoor zorgt dat prestatieverliezen van assets tot een minimum worden gereduceerd. Maar ook zijn teamprestaties en zijn grote vermogen om niet alleen de onderhoudsorganisatie en zichzelf, maar juist ook de mensen om hem heen excellent te laten presteren. Hij is standvastig zonder koppig te zijn.

Proactief

De titel ging vooral naar Schokker vanwege zijn vermogen tot een succesvolle dialoog met productie, zijn voorbeeld als het gaat om veilig gedrag, de integratie met engineering en het overzicht dat hij heeft en de structuur die hij geeft van reactief naar proactief maintenance.

Peter Schokker is het komende jaar Boegbeeld van de Nederlandse onderhoudsmarkt, die een omvang heeft van tussen de 30 en 35 miljard euro, maar liefst 4 procent van het Bruto Binnenlands Product en waar zo’n 300.000 onderhoudsprofessionals werkzaam zijn.

De Verkiezing van de Maintenance Manager van het Jaar is een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) en het vakblad iMaintain.