nieuws

Plaatsen spoorbrug live te volgen

Publicatie

17 nov 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

spoor

Dit weekend plaatst ProRail samen met BAM Infra een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. De verrichtingen zijn live te volgen.

Eerder al werd de brug in delen over het water naar Utrecht vervoerd, waar HSM Steel Structures en BAM Infra hem in elkaar hebben gezet en afgebouwd. De brug wordt op 640 wielen van de voorbouwlocatie naar het Amsterdam-Rijnkanaal verplaatst over een speciaal aangelegde weg. Op zondag 19 november wordt de brug vervolgens op een ponton naar zijn definitieve plek gevaren, tussen twee bestaande bruggen in. De brug weegt ruim drieduizend ton en is 170 meter lang, 15 meter breed en 29 meter hoog. De nieuwe spoorbrug ligt uiteindelijk op zo’n tien centimeter naast de oude. Via de webcam van ProRail kan het vervoeren en plaatsen van de brug live worden bekeken. Zondag tussen 0.00 en 8.00 uur zendt de lokale tv-zender UStad en een livestream op rtvutrecht.nl ook het over het water plaatsen van de brug live uit.

Stiller en hoger

De nieuwe spoorbrug moet in april 2018 klaar zijn voor de eerste treinen. Aansluitend gaat de naastgelegen oude spoorbrug zeven maanden buiten bedrijf voor een opknapbeurt. De huidige doorvaarhoogte gaat met 25 centimeter omhoog en de oude brug wordt stiller gemaakt. In december 2018 moet ook deze klus zijn afgerond.

Fotocredit: Prorail