nieuws

Polyolenfabriek Huntsman onderweg

Publicatie

21 feb 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Project Capstone, de grondige uitbreiding van de polyolenfabriek van Huntsman Rotterdam, maakt flink vaart. Pas in september vorig jaar is aannemer FB Group met de bouw begonnen op haar eigen terrein in Heijningen. In de olie-en gaswinning is deze manier van bouwen de gewoonste zaak van de wereld. In de chemische industrie is een dergelijke grootschalige prefabricatie niet gewoon, maar het lijkt wel grote voordelen te hebben als er snelheid gemaakt moet worden. Voor het bouwen op een fabrieksterrein is namelijk een tijdrovend vergunningstraject nodig. Dat terwijl lassers, fitters en installateurs net zo goed hun werk kunnen doen op een bouwplaats elders in een minder kwetsbare omgeving.

Echt goedkoper is het misschien niet, maar doordat de tijd tussen investeringsbeslissing en daadwerkelijke productie significant wordt verkort, kan sneller op de markt worden gereageerd. En tijd is ook geld.

Vier delen

Om de modules in Rotterdam te krijgen, splitsen specialisten van Huntsman, aannemer FB Group en ingenieursbureau Tebodin de installatie, die zo’n 400 ton weegt, op in vier delen. Na aankomst vandaag wordt de installatie de komende weken geïntegreerd in de huidige polyolenfabriek, waarna de installatie in het tweede kwartaal wordt voorbereid op ingebruikname.

Dertig kiloton per jaar

De gemoderniseerde fabriek moet via de nieuwe technieken en snellere doorlooptijd de productiecapaciteit voor polyolen verhogen naar dertig kiloton per jaar. Tegelijkertijd laat Huntsman ook twee opslagtanks bouwen en plaatsen voor de opslag van het product. Deze tanks worden deze maand al op de site in Rotterdam gezet. Huntsman gebruikt polyolen als monomeer in combinatie met di-isocyanaten voor de productie van polyurethanen. Dit product wordt onder meer gebruikt in matrassen, stoelbekleding, gebouwisolatie en koelkasten.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.