nieuws

Premier Rutte opent fieldlab voor het delen van data

Publicatie

25 apr 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het Fieldlab is een initiatief van de topsector HTSM, Brainport Industries, TNO, de maakbedrijven NTS-Group, KMWE en Euro-Techniek en de ICT-leveranciers ISAH en MKG. Dit nieuwe Fieldlab is een van de tien Fieldlabs uit de Nederlandse Smart Industry actieagenda die zich richt op het met slimme ICT stroomlijnen en verbeteren van het industriële proces. In het slim verbonden toeleveranciersnetwerk van het Fieldlab moet het veel gemakkelijker worden om veilig, betrouwbaar en snel data als product- of ontwerpdata en offerte- en ordergegevens te kunnen delen zonder dat dat wordt belemmerd door de verschillende gebruikte systemen (interoperabiliteit). Het toeleveranciersnetwerk waar het Fieldlab zich op richt, bestaat uit circa 300 bedrijven achter grote high-tech bedrijven als ASML, Thales en Philips Healthcare.

Vertalen

De maakbedrijven en hun ICT-leveranciers zijn onder begeleiding van TNO gestart met het ‘digitaliseren van de keten’. In zogeheten pressure cookers zijn al afspraken gemaakt over de wijze waarop orders digitaal uitgewisseld kunnen worden tussen klanten en leveranciers. Een gezamenlijke vertaaltabel vertaalt als het ware de informatie van de ene toepassing naar de andere zonder dat bedrijven hun werkwijze hoeven aan te passen. Maakbedrijven kunnen met deze afspraken veel tijd en geld besparen doordat systemen beter op elkaar aansluiten.

 

Het slim verbonden toeleveranciersnetwerk kan volgens de initiatiefnemers op termijn internationaal doorbreken door zijn lagere transactiekosten en minder uitval door communicatiefouten. Op gebied van de veiligheid van de uitgewisselde informatie zal het Fieldlab samenwerken met het door Thales geïnitieerde Fieldlab ‘the Garden’ en het door de Duitse Overheid en Fraunhofer geïnitieerde ‘Industrial Data Space’ initiatief.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.