nieuws

Preventief spooronderhoud dankzij meetrobot

Publicatie

14 dec 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het GVB en Voestalpine Railpro hebben op het emplacement in Diemen een pilot uitgevoerd met meetrobot Felix. Deze mobiele robot rijdt zelfstandig over het spoor en door wissels, verzamelt data en geeft zo informatie over de staat van de gemeten railinfra. Deze gegevens kunnen worden ingezet voor de planning van preventief onderhoud.

Felix meet de geometrie van spoor en wissels. De diverse wisselonderdelen worden onder andere gemeten op spoorwijdte, verkanting, profiel en slijtage. De meting wordt telkens op dezelfde manier uitgevoerd en zodoende wordt over elk wissel betrouwbare data verzameld dat realtime beschikbaar is.

De betrouwbaarheid van de data levert winst op voor het inplannen van preventief onderhoud dat wellicht leidt tot een toekomst waarbij onvoorspelbare storingen tot het verleden behoren. Robot Felix kan hier sterk aan bijdragen door wissels vanaf fabriek, na installatie en gedurende hun levensduur volautomatisch te monitoren.

Felix is de eerste volledig gecertificeerde mobiele robot voor automatische inspectie in Nederland en wordt door Voestalpine Railpro als nieuwe dienstverlening aangeboden. De gebruiker bepaalt zelf welke kritische punten van het wissel gemeten moeten worden. Op basis van de gegevens wordt vervolgens een diagnose gemaakt. De door de meetrobot gemeten waarden kunnen worden verwerkt in een grafiek of tabel, maar ook in 3D-beelden. Zo kan slijtage visueel worden gemaakt.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.