nieuws

Proefproject geluidsscherm met zonnepanelen

Publicatie

11 okt 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

onderzoek, zonne-energie

Heijmans start begin 2018 met de uitvoering van Solar Highways. Het gaat om een geluidscherm dat geluidsoverlast tegen gaat en tegelijkertijd energie opwekt. De eerste schermen worden geplaatst in de gemeente Uden waar het bestaande geluidsscherm moest worden vervangen.

Solar Highways is een initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Solar Energy Application Centre (SEAC) en de gemeente Uden. Zij willen met Solar Highways in de praktijk leerervaring opdoen en laten zien hoe een geluidscherm van zonnepanelen kan bijdragen aan het winnen van groene energie en het terugdringen van CO2-uitstoot. De aanbesteding is afgerond en de opdracht is definitief gegund aan Heijmans.

Het geluidscherm wordt vierhonderd meter lang en vijf meter hoog. De bovenste vier meter bestaat uit zonnepanelen. Omdat dit scherm in noord-zuidrichting is geplaatst, is het een perfecte testlocatie. De tweezijdige zonnepanelen krijgen daardoor namelijk in de ochtend en avond langer en meer zonlicht dan zonnepanelen die alleen op het zuiden gericht staan.

Heijmans gaat nu aan de slag met het ontwerp van de maatregelen, met het verzorgen van vergunningen en met de werkplanning. Vanaf 2019 wordt er energie opgewekt: naar verwachting genoeg om 40 tot 60 huishoudens van stroom te voorzien.

Bron: Rijkswaterstaat