nieuws

Programma voor 3D metaal printen gestart

Publicatie

2 jun 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het Publiek-Privaat Samenwerkingsprogramma gaat vier jaar lopen. Het ‘Metal Additive Manufacturing’ programma is tot stand gekomen met hulp van het Ministerie van Economische Zaken en past binnen de Topsector HTSM.

 

De grote ontwerpvrijheid, mogelijkheid om functies te integreren en hoge materiaal efficiëntie bieden grote kansen voor 3D-metaalprinten in veeleisende toepassingen zoals Aerospace en High-End industrie. Gewichtsreductie en verbeterde functionaliteit zijn voor deze toepassingen extra waardevol. Gebrek aan methoden voor certificering van het 3D metaal printproces is de belangrijkste beperking voor grootschalige toepassing van 3D metaal printen.

 

Bouwstenen

Enkele grote Aerospace bedrijven ontwikkelen momenteel methoden voor kwalificatie van hun 3D-geprinte producten. Het is veel moeilijker voor kleinere bedrijven om dit te doen.

NLR en TNO hebben dit programma opgezet voor de Nederlandse industrie om de benodigde bouwstenen te realiseren waarmee metalen producten voor veeleisende toepassingen met een marktconforme prijs en met een constante kwaliteit geprint kunnen gaan worden.

 

Onderwerpen die binnen het programma aan bod komen zijn: materiaalkennis, proceskennis, certificatie & kwalificatie en ontwerpmethoden. Daarnaast krijgen deelnemende bedrijven de gelegenheid om een technologie demonstrator in te brengen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.