nieuws

Project rond Smart Tooling en robots in onderhoud

Publicatie

21 jun 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het Smart Tooling-project legt de focus op automatisering. Door de ontwikkeling van prototypes van robots en tools kan het onderhoud veiliger, goedkoper, schoner en efficiënter worden. Een voorbeeld hiervan zijn robots die schoonmaken en inspecteren op voor mensen lastige of niet toegankelijke locaties.

Inspectie

Omdat robottechnologie jong is, zijn er veel onzekerheden en mogelijkheden die nog niet zijn onderzocht of ontwikkeld. Dit project moet MKB- en KMO-bedrijven in de grensregio stimuleren robotinnovaties te ontwikkelen. Er zal onderzoek worden gedaan naar inspectie-, cleaning-, en werkplaatsrobotica en drones. Dit laatste type, ‘de vliegende robot’, is voor inspecties in de procesindustrie nog minimaal in gebruik. Dankzij de ontwikkeling hiervan kan de veiligheid bij het inspecteren van bijvoorbeeld de binnenkant van tanks sterk worden verbeterd.

Dankzij de actieve betrokkenheid van kennisinstellingen zoals onder andere Universiteit Twente, een vooraanstaand instituut op gebied van robotica, wordt bijgedragen tot een directe stimulans voor technologische doorontwikkeling van MKB- en KMO-bedrijven. Multinationals BASF en Dow Benelux fungeren als testlocatie. De grensoverschrijdende samenwerking geeft bedrijven toegang tot een breed scala van expertise en infrastructuur die nu niet of moeilijk toegankelijk is. Hierdoor kunnen best practices worden uitgewisseld zodat ook na afloop van het project kennis blijft gewaarborgd.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.