nieuws

ProRail en TU Delft tekenen alliantie voor samenwerking

Publicatie

2 okt 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

spoor, TU Delft

ProRail en de TU Delft gaan de komende vijf jaar samenwerken in een alliantie. ProRail financiert research op het gebied van spoorvraagstukken, zoals preventief onderhoud en monitoring van de onderdelen in het spoor. Daarnaast levert ProRail een bijdrage aan het onderwijs via gastcolleges en biedt het testfaciliteiten voor research met het meetrijtuig van de TU Delft.

ProRail investeert minimaal 2.5 miljoen euro in research & development over railbouwkundig onderzoek bij TU Delft. Dit onderzoek is belangrijk voor het bedrijf. Zo heeft het werk van professor Zili Li geresulteerd in het het dr. Track-monitoringsysteem voor de kwaliteit van rails. Dit werd bijvoorbeeld ingezet bij de problemen op de Moerdijkbrug. Inmiddels is deze technologie verder ontwikkeld naar een methode om de kwaliteit van rails contactloos te monitoren.

Afgelopen twintig jaar deed Li veel baanbrekend railonderzoek op het gebied van wrijving in het wiel-railcontact (glad spoor), spoor en wielschade modellering. Daarbij ging zijn aandacht vooral uit naar preventief onderhoud en monitoring van spooronderdelen waardoor men tot wel vier jaar vooruit kan kijken op schadeontwikkelingen.