nieuws

RDM Rotterdam krijgt een ‘Fieldlab’ met 3D-metaalprinters

Publicatie

2 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het Fieldlab biedt havengerelateerde bedrijven een gezamenlijke plek om ontwikkelingen op dit gebied te versnellen en samen te werken aan toepassingen voor de (maritieme) industrie. Het Fieldlab komt in het Innovation Dock op RDM Rotterdam, de plek voor innovatie in het Rotterdamse havengebied waar bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie.

Het afgelopen jaar vond al een pilot project plaats voor 3D printing van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. De drie initiatiefnemers hiervan (InnovationQuarter, RDM Makerspace en Havenbedrijf Rotterdam) hebben ook het opzetten van het Fieldlab voorbereid.

Veelbelovend

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf: ‘3D printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D metaal printing. Daarom nemen we het initiatief om een Fieldlab op te zetten waar bedrijven en kennisinstituten bij kunnen aansluiten. In de tweede helft van het jaar moeten we de eerste 3D metaal printer hier in gebruik nemen.’

Smart Industry heeft het project de status van Fieldlab toegekend. Smart Industry is een samenwerkingsverband van het ministerie van Economische Zaken, VNO NCW, FME, TNO, KvK en ICT Nederland. Doel is de industrie competitiever te maken door de mogelijkheden die ICT biedt sneller en beter te benutten. Nederland heeft nu elf Fieldlabs.

Vijftien

De investering in het Rotterdamse Fieldlab bedraagt enkele miljoenen. Een geavanceerde 3D metaal printer kost ongeveer 1 miljoen euro. Hoe groot het Fieldlab wordt hangt af van de deelname van bedrijven en instellingen. Op dit moment hebben al vijftien bedrijven een intentieovereenkomst gesloten voor deelname aan het Fieldlab. Bedoeling is dat het Fieldlab in de tweede helft van het jaar operationeel is. Als over een aantal jaren het Fieldlab op eigen benen kan staan of 3D metaal printen een algemeen toegepaste techniek is, wil het Havenbedrijf hier weer uit stappen.   

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.