nieuws

Renovatie stuwdam in de Maas

Publicatie

16 okt 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, onderhoud

De Monsin-stuwdam in de Maas wordt gerenoveerd. Galère, de Belgische werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel, heeft in combinatie met Jan De Nul de opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie. Opdrachtgever is de Waalse overheid. Met de werkzaamheden is een bedrag gemoeid van bijna 20 miljoen euro.

De Pont-barrage de Monsin is een stuw met een verkeersbrug over de Maas in Luik ter hoogte van Jupille-sur-Meuse. Het complex is ontworpen door architect Joseph Moutschen en werd geopend ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1930. De brug verbindt de rechteroever van de Maas met het eiland Monsin, gelegen tussen de Maas en het Albertkanaal. Daarnaast wordt de stuw gebruikt als waterkrachtcentrale met een vermogen van achttien MWe.

De bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het vernieuwen van twee van de zes stalen stuwen. Deze hebben elk een lengte van 27 meter en wegen 110 ton per stuk. Ook worden de drie bijbehorende heftorens vernieuwd en de bewegingswerken gemoderniseerd. Het bedieningsgebouw ondergaat een opknapbeurt en er komt een nieuwe werkplaats. De bestaande vistrap bij de stuw wordt geschikt gemaakt voor de passage van paling.

De voorbereidingen, zoals de bouw van een tijdelijke werkbrug, zijn in volle gang. De feitelijke werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens de laagwaterperiode van april tot eind oktober 2019.

Industrielinqs 5,2021

8 juni 2021

nieuws

Huntsman volop bezig met turnaround polyolenfabriek

AGENDA