nieuws

Rick Scholte wint Prins Friso Ingenieursprijs

Publicatie

20 apr 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

smart industry, veiligheid

Dr. ir. Rick Scholte (38), oprichter en managing director bij Sorama B.V is vandaag verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2017. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs op de TU Delft, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel, uit handen van Gerald Schotman, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Het instituut kent de prijs jaarlijks toe.

‘Met Rick Scholte hebben we een ingenieur in een vakgebied dat de komende jaren meer aandacht verdient. Rick blinkt uit doordat hij slimme en betaalbare oplossingen voor geluidsproblematiek weet te realiseren die impact hebben op zowel de volksgezondheid als veiligheid. Daarbij weet hij industrie en kennisinstituten knap te verenigen’, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos.

Rick Scholte studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie aan de TU Eindhoven richtte hij het bedrijf Sorama Sound Imaging op. Dit bedrijf richt zich op het in kaart brengen en opheffen van geluidsoverlast, een belangrijk gezondheidsrisico in de 21ste eeuw. Zijn gepatenteerde methode om geluid driedimensionaal in beeld te brengen, helpt bij het verminderen van geluidsoverlast door industriële producten. Daarnaast is de methode in te zetten tegen agressie en criminaliteit in de gebouwde omgeving.

Groene oplossingen voor de waterbouw

Dr. ir. Martin Baptist (45), senior scientist bij Wageningen Marine Research, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming van de Prins Friso Ingenieursprijs. Baptist studeerde af aan de Universiteit Wageningen als ecoloog en promoveerde aan de TU Delft bij waterbouwkunde. Als eco-engineer combineert hij zijn technische en ecologische kennis om groene oplossingen voor de waterbouw te realiseren.

Promotor van techniek

De derde finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs is dr. ir. Rolf Hut (36), onderzoeker en docent aan de TU Delft. Hut is onder meer verbonden aan het eWaterCycle-project, dat als doel heeft een globaal systeem voor overstromingsvoorspelling op te zetten. Het binnen handbereik brengen van techniek voor met name kinderen, middels in elkaar knutselen van experimentele opstellingen is zijn passie en handelsmerk. Hij doceert de nieuwe cursus ‘Maken voor natuurkunde studenten’ en is erg actief als promotor van techniek.

Bron: KIVI