nieuws

Rijksoverheid en bedrijven tekenen Green Deal Circulaire Gebouwen

Publicatie

24 okt 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De Green Deal Circulaire Gebouwen is samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontwikkeld door het facilitaire adviesbureau Corporate Facility Partners (CFP). Het initiatief is gericht op een minimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, producten en goederen. “De economie gebruikt te veel grondstoffen: de wereldbevolking zou aan drie aardbollen met grondstoffen nog niet voldoende hebben. De hoogste tijd dus om de handen ineen te slaan”, aldus Bram Adema van CFP.

Bedrijven en organisaties die hun deelname aan de Green Deal hebben bevestigd zijn onder meer KPN, de provincie Utrecht, Alliander, Eneco, SNS Retailbank, Dura Vermeer, Linthorst, Unica, INSID, AAFM,  Windesheim, MVO Nederland, Duurzaamgebouwd.nl en Brink Groep. In totaal hebben 60 partijen aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname aan deze Green Deal, waarvan inmiddels ruim 30 hebben bevestigd dat hun directies en bestuurders tot ondertekening zullen overgaan.

 

Resultaten
Met de resultaten van deze Green Deal kunnen alle gebouwcategorieën in Nederland op het gebied van circulariteit genormeerd en verbeterd worden. De Green Deal Circulaire Gebouwen bestaat uit drie fases: het ontwikkelen van een gebouwpaspoort, de toepassing ervan op 3-5 type gebouwen en doelwaardes vaststellen voor deze gebouwtypes.

Aantoonbare toepassing
De Green Deal Circulaire Gebouwen richt zich op het gebouw, de installaties en het inbouwpakket. Na ondertekening wordt het Green Deal stappenplan in een periode van drie jaar opgevolgd. Concreet betekent dit dat de deelnemende organisaties in de periode 2015 – 2016 een gebouwpaspoort ontwikkelen, waarin de circulaire score gemeten en vastgesteld kan worden. In deze periode wordt tevens het gebouwenpaspoort op minimaal 3 en bij voorkeur circa 5 gebouwen toegepast en uiterlijk  2017 volgen er concrete normen voor de gebouwprestatie, gemeten in score per circulair gebouw.

De deelnemende partijen committeren zich aan het doel om uiterlijk in 2017 een aantoonbare toepassing te realiseren in het circulair maken van hun gebouw(en), gebaseerd op de ijkpunten toegevoegde waarde, mogelijkheden en relevantie. Opzet is om een verbetering van de gebouwsituatie te creëren met een positieve business case afgestemd op de specifieke mogelijkheden van een gebouw.

Congres Green Buildings 2014
Tijdens Green Buildings 2014 gaan diverse prominente sprekers in op de circulaire economie, de context van duurzaamheid en wat circulaire principes kunnen betekenen voor gebouwen. Meer informatie over het congres is te vinden op www.buildingholland.nl en www.fmn.nl.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.