nieuws

Rijkswaterstaat nodigt markt uit voor innovatieve en duurzame oplossingen

Publicatie

10 nov 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers wijst op het belang van samenwerking en co-creatie bij duurzaamheid en innovatie. “Nu onze innovatiebehoefte duidelijk is geformuleerd, krijgen marktpartijen en kennisinstellingen de kans hun innovatiekracht hiervoor in te zetten.”

Rijkswaterstaat werkt al langer aan duurzame innovaties. Zo is dit jaar de energieneutrale Ramspolbrug opgeleverd die in zijn eigen energiebehoefte voorziet. In Oost Nederland loopt intussen een innovatief prestatiecontract voor beheer en onderhoud van het rivierengebied IJsseldelta-Twentekanalen. De aannemer wordt gestimuleerd de opbrengsten van sediment en biomassa te benutten om daarmee beheer en onderhoud te financieren. Met dit zelfvoorziende Riviersysteem gaan duurzaamheid, het voorkomen van onderhoudskosten en het genereren van baten hand in hand. Samen met onze Britse partner, de Highways Agency, werken we aan de IT-infrastructuur voor de verkeerscentrale van de toekomst. Met onze Zweedse partner en Franse en Nederlandse kennisinstellingen zoeken we doorbraken voor Virtueel Bouwen.

Nieuwe opgaven

Ook de komende jaren zoekt Rijkswaterstaat samen met de markt en kennisinstellingen naar innovatieve en duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld voor de verbetering en versterking van 264 dijkvakken (Hoogwaterbeschermingsprogramma). Ook moeten er 52 schutsluizen worden vervangen. De markt en kennisinstellingen denken nu mee over slimme standaardisatie. Ook willen we gezamenlijk toewerken naar “de schutsluis van de 21ste eeuw” die zowel schepen schut als water keert, een rol in het watermanagement vervult en energie opwekt. Voor het Deltaprogramma is het nodig om slimmer en goedkoper waterstanden, waterkwaliteit of zout te meten. Door alle in-carsytemen veranderen de mogelijkheden om het verkeer te beïnvloeden. De markt kan hiervoor diensten ontwikkelen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.