nieuws

‘Robotica als ware game changer’

Publicatie

8 okt 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

digitalisering, smart industry

Voor het project Robotica Smart Tooling ontwikkelt Ki<|MPi, in samenwerking met partners uit Vlaanderen en Zuid-Nederland, roboticatoepassingen voor maintenance in de procesindustrie. Het project is halverwege. Tijd voor een update.

Om serviceproviders en eindgebruikers van diverse grote bedrijven in Nederland en Vlaanderen op de hoogte te brengen van de voortgang, werd onlangs het Smart Tooling promo event II gehouden. Nadat Prof. Dr. Ir. Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente de inzet van robots voor inspectie en maintenance ‘een game changer’ had genoemd, was het aan de projectpartners en ontwikkelaars om dit statement te bekrachtigen.

Veiligheid

De inzet van robots en drones kan een grote positieve invloed hebben op het verbeteren van de veiligheid. Dow Benelux heeft al aangegeven dat zij alle inspecties in besloten ruimtes, zoals vaten en tanks, niet langer door personen willen laten uitvoeren. Dow Benelux wil op korte termijn testen uitvoeren met een balvormige robot (I-ball) die inspecties kan uitvoeren in drukvaten die gevuld zijn met vloeistof. BASF Antwerpen geeft prioriteit aan de inzet van de Cleaning robot voor tanks.
Ook de smart cleaning crawler, die wordt voorzien van sensoren voor vervuilingsmeting, heeft als doel dat er geen mensen meer naar binnen moeten in tanks. De crawler is momenteel voor 80 procent van de tanks geschikt. Een van de uitdagingen de komende tijd is om de huidige crawler kleiner te maken, zodat hij door het mangat van de tanks past.

Droness

Ook worden drones steeds vaker ingezet. RoNik Inspectioneering, Pozyx en Delft Dynamics zijn vanuit het project drone indoor wanddikte inspectie (DIWI) uitgebreid aan het testen met onder andere afstandsmeting met lasers en ultra wide band sensoren om nauwkeuriger binnen te kunnen vliegen. Ook proeven met outdoor drone inspecties leveren interessante resultaten op.

Robots

Het deelproject van ITIS heeft als doel lekdetectie veiliger en nauwkeuriger te maken met collaboratieve robots. Snel programmeren, een flexibele opstelling en het bereik van de Cobot zijn de huidige speerpunten. De eerste testen met het verwijderen van coating worden momenteel bij ENGIE gedaan en de verwachting is om in het voorjaar van 2019 een werkende Cobot te hebben.
Universiteit Twente en Ex Robotics vertelden dat de Snake robot, die autonoom de wanddikte van verticale en horizontale leidingen kan inspecteren, komende maanden wordt getest en geproduceerd in een meer robuuste variant.
Tijdens het event werden – naast de robotica demo’s uit het Smart Tooling project– ook robotica uit de European Roadshop van Sprint Robotics getoond.

Smart Tooling is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland.
In totaal werken elf hoofdpartners en achttien ontwikkelaars en service providers samen aan prototypen en toepassingen binnen de verschillende deelprojecten onder de thema’s: UAS, werkplaats, inspectie en cleaning.

Industrielinqs 5,2021

8 juni 2021

nieuws

Techniekhelden gezocht!

AGENDA

Materials+Eurofinish+Surface

15-09-2021 Brabanthallen, Den Bosch

Safety Event

17-11-2021 1931 Congrescentrum, Den Bosch