nieuws

Robotoplossing verhoogt veiligheid in staalsector

Publicatie

5 sep 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

smart industry, staal, veiligheid

Om de veiligheid van operators in de staalverwerkende industrie te verbeteren heeft Tebulo Industrial Robotics een gerobotiseerd reparatiestation met plasmasnijder ontwikkeld. Deze is bruikbaar voor alle materiaalkwaliteiten en -diktes en beschikt over een voorziening voor aparte afvoer van speciale materialen en een verwerking voor keurplaten. Een wereldprimeur.

‘Ontwikkel een gerobotiseerde oplossing voor het nog steeds manueel bediende reparatiestation voor onze 30 ton wegende staalrollen met een diameter tot 2 meter en een breedte tot 1,85 meter.’ Zo luidde de opdracht van een vooraanstaande Franse staalproducent aan Tebulo Industrial Robotics. Bij dit reparatiestation moesten de operators tot voor kort van elke rol staal, die onbeschadigd moest worden afgeleverd, eerst 5 tot 15 meter afrollen en wegsnijden met behulp van een manueel bediende plasmasnijder. Omdat elke rol staal andere staalkwaliteiten en -eigenschappen heeft en doorgaans over scherpe randen beschikt, is dit niet zonder gevaar. Omdat elke werkgever in de staalindustrie wettelijk de plicht heeft om de medewerkers een veilige werkplek te bieden, werd Tebulo ingeschakeld.

Eisenpakket

De Franse onderneming was op zoek naar een gedegen, geautomatiseerde oplossing voor een grote diversiteit aan staalplaten. Behalve de snijlijn en de afvoer van het te recyclen materiaal, moest ook de afrolinrichting met aandrukrollen en plaatscheidingsmechanisme volledig in de nieuwe oplossing worden geïntegreerd zodat geen gevaarlijk werk in de buurt van dit reparatiestation meer nodig was. Een andere eis van de klant was dat de uiteindelijke cyclustijd voor het verwerken van 15 meter staal per staalrol moest liggen tussen de 120 en 160 seconden.
Tebulo ontwikkelde een reparatiestation waar hydraulisch aangedreven cilinders de aandrukrollen en een afschraapmes omhoog bewegen en waar een robot vervolgens het begin van de te bewerken plaat opzoekt, vastpakt en afpelt. Vervolgens wordt de plaat op de juiste wijze op de tafel gelegd zodat de plasmasnijder in actie kan komen. Ook het afvoeren van het afgesneden materiaal gebeurt door een robot. Hierna wordt de staalrol weer opgewikkeld, klaar om te worden getransporteerd naar de bindmachines en de markeermachine.

Automatisering

Eén van grootste uitdagingen bij de ontwikkeling van deze installatie was het automatiseren van de zoekfuncties. Gewerkt wordt immers met diverse materiaaldiktes en –eigenschappen. Per plaat moest dus van tevoren worden nagegaan hoe de robot deze verschillende platen uiteindelijk kan detecteren, pakken en begeleiden. Op basis van deze informatie, heeft Tebulo automatiseringssoftware geschreven voor de robotapplicatie. Het repareren van de rol, het verschrotten, het herpositioneren van de binnenflap en de monstername zijn hierin meegenomen. Daarnaast heeft Tebulo ook besturingssoftware geschreven voor de plasmasnijder en ook deze is afgestemd op de verschillende materiaalkwaliteiten en -diktes. De beide besturingen communiceren met de standaard PLC-besturing en de speciale PLC voor de lasertechnologie.

De robot meet de positie en de breedte van de plaat.

De robot zoekt de positie van de binnenwikkel.

Hogesterktestaal wordt afgerold.

De robot heeft de plaat vastgepakt voor afvoer naar de recyclingcontainer.