nieuws

Samenwerking voor betere materiaalkennis in industrie

Publicatie

16 mrt 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Grote installaties van energiecentrales, petrochemische bedrijven, offshore en de procesindustrie lopen volgens de ECN en WMC jaarlijks onnodig miljarden euro’s schade op door falen of stilstand. Ook voor kleinere installaties kan schadeonderzoek worden terugverdiend door lagere onderhoudskosten of hogere installatiebeschikbaarheid. Door onderzoek naar materiaalkeuze, fabricagemethoden en belasting- en omgevingscondities kunnen bedrijven besparen op reparatie- en onderhoudskosten en de beschikbaarheid van hun installaties verhogen.

 

Analyses
Om de energievraagstukken van morgen te kunnen oplossen, is materialenkennis noodzakelijk. Een goede, betaalbare en betrouwbare windturbine kun je alleen maken als je de materialen begrijpt en weet hoe je ze moet bewerken. Recent is WMC’s laboratorium uitgebreid met faciliteiten voor mechanische beproevingen onder uiteenlopende gecontroleerde klimatologische omstandigheden. Door de krachten op materiaalkundig gebied te bundelen en daarmee de technische kennis en de onderzoeksinfrastructuur beschikbaar te stellen, wordt het voor de industrie eenvoudiger om in de hele keten onderzoek van materialen en constructies te laten verrichten.

 

Effecten op de levensduur van constructiefouten en veroudering kunnen door een gecombineerde mechanische en materiaalkundige analyse sneller worden opgespoord. Zo ook oorzaken van (voortijdig) bezwijken van een constructie, chemische analyses en microscopisch onderzoek kunnen worden gecombineerd met het simuleren en daadwerkelijk aanbrengen van realistische belastingen op een product. Door de gecombineerde materiaalkundige expertise kunnen ook hybride constructies (combinaties van staal, composiet en andere materialen) beter worden onderzocht.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.