nieuws

Saoedische miljardeninvestering in Antwerpse haven

Publicatie

5 jun 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

ERS is in 2012 in Saoedi-Arabië opgericht en is actief in afvalverwerking en –recuperatie en in de ontwikkeling van zogenaamde Waste to Chemicals-projecten. De fabriek die ERS in Antwerpen wil bouwen, behoort tot deze laatste soort. Hierbij wordt niet-recycleerbaar industrieel afval aangevoerd per schip en door vergassing omgevormd tot synthetisch gas en uiteindelijk tot twee belangrijke chemische producten: ammoniak en ureum. Ammoniak is een grondstof voor de chemische industrie en is veel gevraagd in de Antwerpse chemische cluster. Ureum is een duurzame meststof, waarvan de vraag wereldwijd toeneemt. 

 

Duurzaam

De wereldprimeur Waste to Chemicals betekent volgens ERS dat een reuzenstap wordt genomen in de circulaire economie. Niet-recycleerbaar industrieel afval wordt een grondstof voor hoogwaardige, handelsklare chemische eindproducten. In tegenstelling tot hun equivalenten geproduceerd op basis van fossiele grondstof, zijn deze ammoniak en ureum dus ‘groen’ en duurzaam. 

 

2020

Na de toekenning van de concessie zal er 3 jaar nodig zijn voor de concrete uitwerking van het dossier op het terrein en voor de nodige vergunningen. Daarna kan worden gestart worden met de bouw van de installatie. De verwachting is dat die in 2020 operationeel is. Als de fabriek van ERS volop draait zal er jaarlijks 3,5 miljoen ton afvalgrondstof worden verwerkt tot 1,2 miljoen ton groene ureum en 645.000 ton groene ammoniak.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.