nieuws

Scherp op veiligheid dankzij interactieve tool

Publicatie

4 apr 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

innovatie, smart industry, veiligheid

(Advertorial)

Hoe hou je de veiligheidskennis van je medewerkers scherp? Aannemersbedrijf Geerdink doet dat via korte, interactieve trainingen op iPads. De directe feedback op gegeven antwoorden bevordert het leerproces en zorgt ervoor dat de kennis beter beklijft. De overall scores laten bovendien zien welke veiligheidsitems meer aandacht nodig hebben. ‘Na een toolbox meeting weet je niet of men heeft begrepen wat je duidelijk had willen maken. Nu wel’, zegt Guido van den Broek Humphrey, manager Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu bij Geerdink.

Uitvoerder Wiek van Gilst vindt de trainingen veel beter dan toolbox meetings. ‘Daarin wordt elk jaar veelal hetzelfde verhaal verteld. Nu is het aanbod veel ruimer. Je krijgt ook vragen over zaken die je niet direct tegenkomt in je eigen werk, maar waar je wel mee te maken hebt. Je leert er meer van. Bovendien blijft de stof veel beter hangen, doordat je over de vragen na moet denken. En als het antwoord fout is, krijg je meteen feedback over het goede antwoord, waardoor je het minder snel vergeet.’

Pilot

SAM Safety heeft de trainingen zo opgezet dat ze op een device zijn te volgen en ongeveer tien minuten duren. Van den Broek Humphrey: ‘In 2016 hebben we er een pilot mee gedaan en omdat die zo succesvol was, hebben we het jaar erna het systeem en de trainingen uitgerold over de hele organisatie.’ Dit jaar neemt Geerdink de trainingen op in haar veiligheidscultuurprogramma. Het bedrijf wil daarmee de normen en waarden op het gebied van veiligheid onder haar werknemers op zo’n hoog niveau brengen, dat negentig procent van alle eisen die opdrachtgevers opleggen al geborgd zijn.