nieuws

Sensor sms’t onderhoudsdienst bij te koude wissels

Publicatie

28 sep 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

digitalisering, smart maintenance

Vanaf november installeert ProRail 1500 draadloze sensoren op wissels bij belangrijke spoorknooppunten. De sensoren kunnen op afstand aangeven of de wisselverwarming goed werkt. Als de wissel te koud wordt, dan wordt er een sms’je aan de onderhoudsdienst gestuurd.

De onderhoudsdienst kan dan het spoor nog op voor herstelwerkzaamheden voordat er een storing plaatsvindt. De sensoren zijn een hulpmiddel om mogelijke vertraging van het treinverkeer in de winter te voorkomen en worden deze winter voor het eerst ingezet.

Dankzij het inzetten van draadloze sensoren op spoorwissels kan de spoorbeheerder sneller inspelen op problemen door onder meer winterweer of extreme hitte. Door het plaatsen van sensoren op de infrastructuur en ze aan te sluiten op een speciaal draadloos communicatienetwerk kan van alles op afstand worden gemeten: temperatuur, trillingen, versnellingen, luchtdruk en vocht.

De sensoren zijn onderdeel van ProRail’s ambitie meer informatie voor gepland onderhoud te halen uit ‘ big data’.

Temperatuur van wissels

 

Sneeuw en kou vergroten de kans op storingen aan wissels. Ze kunnen bevriezen, of blokkeren door ijs en sneeuwhopen. Het verwarmen van de wissels kan dat voorkomen. Zodra het koud wordt, worden daarom 5500 van de ruim 7000 wissels met wisselverwarming verwarmd.

Foto: Dual Inventive
Bron: Prorail