nieuws

Shell Moerdijk biedt excuses aan voor explosie

Publicatie

16 jun 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Een intern onderzoek heeft uitgewezen wat er is gebeurd en welke verbeteringen er nodig zijn. Bij de opstart werd de katalysator, een hulpstof voor het productieproces, opgewarmd met warm ethylbenzeen. Door een onverwachte reactie tussen de katalysator en ethylbenzeen (EB) tijdens het opwarmen liep de temperatuur en druk in korte tijd sterk op.

In het verleden is het gebruik van de katalysator in combinatie met ethylbenzeen onderzocht, maar een chemische reactie is hierbij niet aan het licht gekomen. ‘We zijn er altijd vanuit gegaan dat EB niet met onze katalysator kon reageren’, schrijft Shell Moerdijk in een persbericht. ‘In de loop der tijd zijn enkele veranderingen in de installatie en procescondities doorgevoerd. Hierbij zijn nieuwe risicobeoordelingen uitgevoerd, maar daarbij is de reactie niet meegenomen of ontdekt.’

Opnieuw

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek stelt Shell Moerdijk dat de opwarmstap opnieuw had moeten worden beoordeeld, bijvoorbeeld bij de selectie van een nieuwe katalysator. Uit het onderzoek is gebleken dat de nieuwe katalysator reactiever was dan de daarvoor gebruikte katalysator. Dit heeft onder de gewijzigde omstandigheden het incident mogelijk gemaakt. Met de eerder gebruikte katalysator had het incident niet kunnen plaatsvinden.

'We betreuren het ten zeerste dat dit incident heeft plaatsgevonden en bieden onze excuses aan', zegt Paul Buijsingh, General Manager van Shell Moerdijk. 'Wanneer bekend was geweest dat deze reactie kon optreden, had Shell Moerdijk ethylbenzeen niet gebruikt in combinatie met de katalysator bij het opstarten. De fabriek is nu zodanig aangepast dat bij het opstarten inert stikstof in plaats van ethylbenzeen wordt ingezet bij het opwarmen van de katalysator. Herhaling van eenzelfde incident is daarmee uitgesloten.'

 

Reparatie

Ondertussen gaat de reparatie van de MSPO-2 fabriek de laatste fase in. Het onderzoek heeft verbeterpunten in kaart gebracht. Shell Moerdijk werkt aan het verbeteren van de procedures van bedrijfsvoering bij het opstarten van de fabriek. Hierbij wordt bovendien gekeken naar de wijze waarop de procedures in de toekomst worden aangepast, beoordeeld en goedgekeurd. Ook zet Shell Moerdijk in op een grotere effectiviteit van de wijze waarop risico’s van chemische reacties worden beoordeeld.

De herbouw van de fabriek verloopt volgens planning en de verwachting is dat Shell Moerdijk de installatie in de periode van december 2015 tot maart 2016 weer in bedrijf zal nemen.
 

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.