nieuws

Siemens presenteert op maat gebouwd schip voor windturbinetransport

Publicatie

13 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, offshore wind, windenergie

Nadat Siemens in 2015 een nieuw logistiek offshore-concept lanceerde waarin zeetransport en Roll on-Roll off-laden (Ro-Ro) een cruciale rol spelen, is nu het eerste gespecialiseerde transportschip in gebruik genomen. De 141 meter lange Rotra Vente wordt ingezet voor het transport van de grote gondels die bij de direct aangedreven offshore-windturbines van Siemens worden toegepast.

Het schip, dat per trip meerdere 8-megawatt gondels kan vervoeren, verbindt de toekomstige productievestiging van Siemens in Cuxhaven (Duitsland) met de havens in de Noordzee en de Baltische Zee. Onderdeel van het ontwerp is de grote boegdeur die Ro-Ro-toegang biedt tot het aangepaste vrachtdek. Het dek is afgesloten met een telescopisch dak, dat de gondels tijdens transport tegen het zeewater beschermt. Aangezien het dak kan worden geopend, kan de vracht van de Rotra Vente ook met kranen worden geladen in havens zonder Ro-Ro-platform.

Zodra de nieuwe fabrieken in Hull (Engeland) en Cuxhaven (Duitsland) volledig operationeel zijn, beide Ro-Ro-schepen in de vaart zijn genomen en de verbinding vormen tussen de productie- en installatievestigingen, verwacht Siemens haar logistieke uitgaven met 15 tot 20 procent te kunnen terugdringen. Dat draagt bij in het terugdringen van de kosten voor de opwekking van offshore windenergie.

Het zusterschip van de Rotra Vente – een transportschip voor torens en rotorbladen – wordt momenteel gebouwd en naar verwachting in het voorjaar van 2017 in gebruik genomen. Dit vaartuig biedt ruimte aan maximaal twaalf rotorbladen voor windturbines en transporteert deze van de productievestigingen van Siemens in Hull (Engeland) of Aalborg (Denemarken) naar de respectievelijke installatiehavens.

Bron: Siemens