nieuws

Slim systeem voorspelt tijd en plaats stroomstoring

Publicatie

22 dec 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Smart Cable Guard maakt het mogelijk om het aantal stroomstoringen met 25 procent terug te dringen. Het systeem is bedacht en ontwikkeld door DNV GL (voorheen KEMA), Locamation, Liander en Enexis. 

Ongeveer de helft van alle stroomstoringen in Nederland wordt veroorzaakt door kortsluitingen in ondergrondse kabelverbindingen. Doet zo’n kortsluiting zich voor, dan hebben daar gemiddeld ongeveer 1.000 klanten meer dan een uur hinder van. De gevoelige meettechniek van Smart Cable Guard kan op een kabel minuscule verstoringen meten en daardoor voorspellen of er binnen enkele weken een kortsluiting gaat ontstaan. Het systeem geeft dan tijdig een waarschuwing, zodat de kabelverbinding kan worden gerepareerd, voordat de stroomstoring daadwerkelijk optreedt. De klant merkt daar niets van, dit kan zonder stroomonderbreking. Als er toch een storing is, dan is lang zoeken naar de foutplaats niet nodig: het systeem geeft tot op enkele meters nauwkeurig aan waar het defecte onderdeel zit.

Het afgelopen jaar is het systeem uitvoerig getest op ondergrondse kabels. Diverse sluimerende defecten zijn op die manier op tijd ontdekt en zo konden stroomstoringen worden voorkomen. Het systeem wordt nu verder in de netten van Liander en Enexis toegepast.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.