nieuws

Slimme productielijnen repareren zichzelf

Publicatie

26 feb 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

‘Bij industriële productielijnen zie je dat de deelsystemen wel zijn geoptimaliseerd, maar dat de productiviteit van de totale lijn tegenvalt. Een belangrijke reden is dat er geen model is van de lijn als geheel’, vertelt Lambert Schomaker. Het Mantisproject moet daar verandering in brengen. Dit project heeft 47 deelnemers en ontving ruim 30 miljoen euro uit het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie. Hiervan gaat 540.000 euro naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

 

Proactief

Doel van het project is om een systeem te ontwerpen dat kennis over de hele productielijn bundelt en op basis daarvan kan reageren. ‘Net zoals het lichaam in staat is om problemen als infecties waar te nemen en te bestrijden moet dit systeem problemen zien en kunnen ingrijpen of zelfs proactief handelen.’

Sensoren moeten informatie uit de hele productieketen samenbrengen in een zelflerend systeem. Dat kan met die informatie oplossingen bedenken. Een volgend stadium is dat er een flexibele schil van hardware komt waarmee het slimme systeem de oplossingen zelf kan uitvoeren.

 

Lerende software

De afdeling Kunstmatige Intelligentie van Schomaker zorgt voor de lerende software. ‘De input voor dat systeem komt uit big data die de sensoren in de productielijn leveren, maar ook van de operators.’ Op de werkvloer krijgen die een iPad waarop ze storingen kunnen omschrijven, eventueel met een foto erbij. ‘Software kan de ingetikte opmerkingen lezen en analyseren en op die manier koppel je de cijfertjes van de sensoren aan de kennis die mensen hebben over de oorzaken van problemen.

Uiteindelijk moet dit over drie jaar een robuust systeem opleveren dat niet meer vastloopt wanneer ergens een lager is versleten.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.