nieuws

Spoor op Moerdijkbrug wordt geheel vervangen

Publicatie

18 okt 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het spoor op de Moerdijkbrug is in 2003 vervangen. Toen is gekozen voor een innovatieve methode door de sporen in te gieten in een elastische emulsie, om zo de levensduur van de brug te verlengen. De lassen op de brug hebben in 2014/2015 gepland onderhoud gehad. Dit onderhoud blijkt niet juist uitgevoerd te zijn. Een deel van de lassen voldoet niet. Dat wil zeggen dat er op korte termijn onderhoud nodig is. Als er niets wordt gedaan bestaat het risico op spoorstaafbreuken. Het onderhoud is een complexe klus, omdat de ingegoten sporen speciale lastechnieken vragen. 

Korte termijn

ProRail werkt de komende maanden ieder weekend om de ‘slechtere’ lassen aan te pakken. Dit gebeurt op momenten dat de treinen sowieso niet rijden. Naast de aanpak van de lassen wordt de staat van het spoor gemeten en zwakke plekken in kaart gebracht. Hierdoor wil Prorail de kans op acute storingen flink terugbrengen. 

Lange termijn

Nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd gaan deskundigen er vanuit dat het spoor op de brug minimaal tien jaar zonder grote problemen kan functioneren. Het onderstel van de Moerdijkbrug is in 2055 aan vervanging toe. Voor de tussenliggende periode wordt de komende tijd gezocht naar nieuwe innovatieve en bewezen oplossingen en technieken.  

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.