nieuws

Staatssecretaris Mansveld bij nachtelijk spooronderhoud

Publicatie

5 jul 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

“Je staat er niet vaak bij stil, maar ‘s nachts wordt er hard gewerkt op en rond het spoor. De omstandigheden waaronder dat gebeurt zijn niet eenvoudig: het is donker en je moet bij de planning goed rekening houden met het spoorboekje. Bij spooronderhoud denk je al snel aan technische ingrepen aan wissels en bovenleidingen. Maar ook zaken als groenonderhoud vinden 's nachts plaats. Op die manier ondervindt de reiziger er zo min mogelijk hinder van. Het is bijzonder om te zien hoe er op deze manier wordt gewerkt aan de veiligheid en begaanbaarheid van het spoor.” aldus Mansveld.

 

Werkzaamheden

Staatssecretaris Mansveld heeft tijdens het bezoek uitgebreid gesproken met de mensen die aan het spoor werken. Zij liep onder meer mee met een inspectie van de bovenleidingen en was aanwezig bij werkzaamheden om relais langs de baan te vervangen. Tijdens haar bezoek is ook onderhoud gepleegd aan acht wissels en is een zogeheten lijmlas geplaatst, die van belang is voor de treindetectie.

 

Kwaliteit spooronderhoud

Onlangs concludeerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een grootschalige inspectie van 1500 spoorobjecten dat er geen situaties zijn van acuut gevaar, maar dat er wel zaken zijn die beter kunnen aan het spooronderhoud. Op basis van het onderzoek wilde staatssecretaris Mansveld een definitief beeld vormen van het prestatiegericht onderhoud (PGO) door ProRail, waarbij de focus ligt op preventief onderhoud. Zo kunnen aannemers hun eigen expertise en innoverend vermogen inzetten bij het onderhoud aan het spoor, met als doel meer veiligheid en minder verstoringen. Ook de werkzaamheden die Mansveld afgelopen nacht bezocht, zijn in een onderhoudsgebied dat al werkt volgens PGO. Binnenkort stuurt de staatssecretaris een rapport van de ILT naar de Tweede Kamer, over de kwaliteit van de railinfrastructuur (resultaten van nulmeting in vijf gebieden).

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.