nieuws

Start opstellen ISO-normen voor drones

Publicatie

11 dec 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

smart industry, smart maintenance

In internationaal verband wordt een ISO-norm opgesteld voor systemen die de autorisatie en identificatie van drones borgen. Nederland kan hierbij aansluiten, volgens NEN (Nederlands Normalisatie Instituut). 

Een toename in de hoeveelheid drone-gebruikers, vraagt volgens het instituut om een uniform internationaal registratiesysteem ofwel Drone Identity Module (DIM). Dit registratiesysteem kan bijdragen aan het vrije verkeer van drones in alle regio’s en het verminderen van de overtredingen binnen de ‘no fly zones’. DIM is bestemd voor professioneel gebruik, waarbij maximale hoogtes en restricties van de ‘no fly zone’ uitgangspunt zijn voor registratie. Het licentieproces voor professioneel gebruikers wordt gebaseerd op een wereldwijde compatibiliteit van de DIM.

Het doel van DIM is om de wildgroei aan bestaande regionale systemen wereldwijd te harmoniseren. Dit maakt het mogelijk om de ‘no fly zone’ van bijvoorbeeld politiediensten over de landsgrenzen door te trekken, maar ook om ongelukken te voorkomen en criminaliteit tijdig te signaleren.

Nederlandse marktpartijen kunnen hun belangen uitdragen en invloed uitoefenen op de inhoud van de mondiale normen door lid te worden van een nieuw op te richten NEN-normcommissie. Kijk hier voor meer informatie.