nieuws

Start testfase Noord/Zuidlijn

Publicatie

29 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur

Een nieuwe M5-metro zal maandag 2 januari 2016 voor het eerst op eigen kracht vanaf station Amsterdam Zuid de Noord/Zuidlijn oprijden en door de tunnel bij de RAI rijden. Het is de eerste rit die wordt afgelegd als onderdeel van een uitgebreid testprogramma dat zeven maanden zal gaan duren. Het is niet de eerste metro die door de Noord/Zuidlijn rijdt, maar tot nog toe moesten metro’s in twee delen door de tunnel worden getrokken.

De bouw van de stations en de railinfrastructuur in de Noord/Zuidlijn is zo ver afgerond dat de testritten, waarbij de metro’s zonder hulp rijden, kunnen aanvangen. Het testprogramma duurt naar verwachting ongeveer 33 weken.

Verschillende fases

De testen worden in verschillende fases uitgevoerd. In de eerste fase wordt door een serie van testen bewezen dat de metro’s veilig en op de juiste snelheid kunnen voortbewegen. Voordat deze fase van start kan gaan, zal de GVB de baan eerst schouwen. Daarbij wordt gecontroleerd of het spoor en de metro veilig op elkaar aansluiten.
Dit schouwen gebeurt vanuit een rijdende metro die met lage snelheden rijdt. In eerste instantie rijdt de metro stapvoets en die snelheid wordt trapsgewijs opgevoerd. Hierna starten GVB en Alstom, de leverancier van de metro’s en de bouwer van het treinbeveiligingssysteem, met het testprogramma.

Aanvullende testen

Op het moment dat de metro’s kunnen rijden zoals vereist, wordt het testprogramma uitgebreid. Er wordt dan onder meer bekeken of de communicatie tussen alle verschillende systemen goed werkt en er worden testen uitgevoerd voor de reiziger. Dan wordt onderzocht hoe comfortabel de Noord/Zuidlijn-reis is en hoe de drukgolven in de tunnel zijn. Deze testfase wordt naar verwachting in augustus afgerond, zodat de vervolgstappen kunnen worden gezet op weg naar exploitatie van de lijn.

Bron: gemeente Amsterdam