nieuws

Startsein bouw NS onderhoudsbedrijf

Publicatie

20 jul 2017

Auteur

Leo van Dongen, Universiteit Twente

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

NS, onderhoud

Om voorbereid te zijn op het onderhoud aan de 118 Sprinters Nieuwe Generatie wordt het NS onderhoudsbedrijf te Leidschendam verbouwd. Het startsein werd gegeven door Leo van Dongen, directeur NS Techniek, en Evert Lemmen, directeur Strukton Worksphere, die gezamenlijk ‘de laatste paal’ de grond in boorden.

Het onderhoudsbedrijf in Leidschendam heeft nu niet genoeg capaciteit en ruimte om het onderhoud aan de nieuwe sprinters te kunnen uitvoeren. Het gebouw wordt langer en hoger en er worden aanpassingen doorgevoerd om mogelijk te kunnen maken dat monteurs werkzaamheden uitvoeren op het dak van de treinen. In de nieuwe sprinters zijn de technische systemen namelijk niet meer onder de trein, maar grotendeels op het dak geplaatst zijn. Ook worden de sporen in hal A vernieuwd en verlengd van 82 meter tot 175 meter met werkbordessen op hoogte. Hierdoor kunnen de monteurs straks twee vierwagenstellen op één spoor gelijktijdig behandelen.

Best Value

Strukton won de aanbesteding met de Best Value Aanpak. Met deze aanpak kijkt NS niet alleen naar de prijs, maar wordt ook zwaar accent op de kwaliteit gelegd. ‘We zochten een aannemer die niet alleen goede kwaliteit levert, maar ook meedenkt welke oplossing de beste is voor de verbouwing’, vertelt Leo van Dongen, directeur NS Techniek. ‘Deze verbouwing is een uitdaging voor Strukton, want het onderhoud aan de treinen moet gewoon door kunnen gaan. We willen dat onze monteurs zo min mogelijk last hebben van de verbouwing. Strukton kwam met het beste voorstel om dit te realiseren.’
Evert Lemmen, directeur Strukton Worksphere: ‘Het kunnen voldoen aan de veranderende vraag op het gebied van vervoerscapaciteit, vraagt om nieuwe voortschrijdende technologie. Strukton speelt hier samen met haar opdrachtgevers op in.’

Laatste paal

Op 18 juli 2017 werd ‘de laatste paal’ geboord als start van het project. Van Dongen licht dit toe: ‘Strukton is achter op het terrein begonnen. Dus vanaf de entree gezien is deze eerstgeslagen paal eigenlijk de laatste.’ In het voorjaar van 2018 is de verbouwing klaar. Dan staat er een moderne onderhoudshal waarin NS het juiste onderhoud aan de nieuwe sprinters kan uitvoeren. De eerste Sprinters Nieuwe Generatie worden in september 2018 ingezet.

Bron: NS

Leo van Dongen, Universiteit Twente

Neem contact op - Bekijk profiel