nieuws

Stem nu op uw favoriete Northern Enlightenment

Publicatie

9 okt 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De internetstemmen tellen voor een vijfde mee. De andere stemmen worden gegeven door de bezoekers van EemsDeltavisie (een vijfde) en de jury (drie vijfde).

 
Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. De specifieke Northern Enlightenmentz zijn in het leven geroepen om de industrie in de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties.
 

Betaprocess

De finalisten van dit jaar zitten ook alle drie in de biohoek. Zo maakt de Betaprocess-technologie van Dutch Sustainable Development BV het mogelijk om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken en om te zetten in brandstoffen of grondstoffen voor de chemische industrie. Installaties op basis van Betaprocess kunnen mogelijk in de toekomst op het boerenerf terecht komen waar ze de eerste chemische processtappen kunnen uitvoeren. Met een decentrale aanpak kan veel transport worden vermeden. In een eerste stap kan al 75 procent van het totaal aan water uit de bieten worden gehaald. Grote agrarische bedrijven of groepjes van boeren kunnen straks zo'n installatie bedrijven.

 

Omega Green

Volgens Omega Green hebben algen en eendenkroos de toekomst. Algen produceren essentiële omega-vetzuren en per hectare produceren algen en eendenkroos veel meer eiwitten dan elk ander gewas.  Met de XL-bags heeft Omega Green een nieuw productiesysteem ontwikkeld, waarbij de CO2 uit rookgassen omgezet wordt in waardevolle voedingsstoffen. Door toepassing van restwarmte kunnen algen ook in onze gematigde klimaatzone het hele jaar geteeld worden. De fotosynthetische teeltsystemen van Omega Green zijn flexibel, grondig getest en vanwege het ‘Plug-en-Play- karakter’ snel inzetbaar. Het bedrijf gebruikt in de teelt reststromen, zoals rookgas en warmte, die vrijkomen bij de industrie, land- of tuinbouw. Zo kan ieder bedrijf met CO2 -reststromen de CO2-footprint van haar producten verlagen. 

Bio Product Processor

De Bio Product Processor is in staat om oliehoudende gewassen, oliën en vetten uit slachtafval, oud frituurvet en vet uit rioolputten op milieuvriendelijke wijze, honderd procent biologisch met behulp van enzymen om te zetten. Met de innovatieve technologie van het bedrijf TCEgo Four worden op die manier hoogwaardige voedingsstoffen en ingrediënten voor de voedings- en medische industrie en eiwitten voor diervoeding gemaakt. De elektriciteit en warmte die wordt opgewekt kan weer worden gebruikt op het agrarisch bedrijf. Het bijproduct olie kan als biofuel worden gebruikt of verkocht.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.