nieuws

Stoomleiding Nouryon geïnspecteerd door drones

Publicatie

3 jul 2019

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

drone, drone-inspectie, Nouryon

Nouryon in Delfzijl heeft in plaats van een visuele inspectie van een 2,4 kilometer lange stoomleiding naar de warmtekrachtkoppelingsinstallatie gekozen voor een digitale drone-inspectie.

De visuele inspectie van de stoomleiding tussen Eneco en EEW was traditioneel een uitdagende en tijdrovende klus voor inspecteurs omdat zij de gehele lengte van de pijpleiding langs liepen, waarbij met name de bovenkant van de leiding moeilijk in zicht te krijgen was. Ook is het moeilijk om inspecties uitgevoerd door verschillende personen te vergelijken. Drones helpen de inspecteurs met het krijgen van een goed beeld van de leiding, dat in latere inspecties als basis kan dienen.

Vorig jaar werd door Groningen Seaports, verantwoordelijk voor de pijplijn, voor het eerst gebruik gemaakt van een drone bij de uitvoering van een ​​digitale inspectie. De drone-camera heeft een goed zicht op de gehele pijplijn en registreert alles met GPS-coördinaten. Verder is de drone uitgerust met een thermische camera om te controleren op warmteverlies. In de standaard visuele inspectie konden inspecteurs draagbare thermocamera’s gebruiken wanneer ze een lek vermoedden. Nu hadden de bedrijven een volledige thermografische scan van de hele pijplijn tot hun beschikking.

Een ander voordeel is dat drones ook grote gesloten ruimtes kunnen betreden, zoals reactievaten en dat ze de behoefte aan transport verminderen – en alle emissies die daarmee gepaard gaan.

Op het Chemiepark Delfzijl is het gebruik van drones één van de voorbeelden van Industry 4.0 in de praktijk. ‘Dit is slechts het begin’, aldus Henk Assink, Asset Manager en projectmanager Industry 4.0 Nouryon. ‘De komende jaren zie ik in ten minste drie gebieden digitaliseringslagen: predictive maintenance, performance management, en digital twins treden de komende jaren op de voorgrond.’

Foto: Drone-inspectie stoomleiding Delfzijl. (Groningen Seaports)

iMaintain 4, 2020

9 juni 2020

nieuws

iMaintain juninummer: Creatief met beschermingsmiddelen door corona

AGENDA

German Dutch Logistics Conference

15-09-2020 Mercatorhalle, Duisburg

Havencongres Rotterdam 2020

29-09-2020 LantarenVenster, Rotterdam

Safety&Health@work

30-09-2020 Rotterdam Ahoy


iMaintain 2020

Wanneer 18 Sep 2020
Locatie Tata Steel Congrescentrum, Wenckebachstraat 1, 1951 JZ Velsen-Noord