nieuws

Studenten laten bacteriën koolmonoxide detecteren

Publicatie

9 jul 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

bacteriën, opleiding

Studenten van de hogeschool Rotterdam ontwikkelen een selectieve koolmonoxide-detector die gebruikmaakt van genetisch aangepaste bacteriën. Zij doen dit omdat bestaande koolmonoxide-detectoren geen onderscheid kunnen maken tussen koolmonoxide en waterstofgas.

Koolmonoxide is een kleur- en geurloos giftig gas dat vrijkomt als bij een verbranding niet voldoende zuurstof aanwezig is. Het gas wordt geproduceerd in veel verschillende industrieën, zoals bij staalproductie en koffiebranding. Om een apparaat te ontwerpen dat specifiek koolmonoxide kan detecteren, combineren de studenten hun kennis op de vlakken van biologie, chemie en elektrotechniek. Ze gaan bacteriële eiwitten gebruiken die binden aan koolmonoxide. Eenmaal gebonden veroorzaakt het koolmonoxide een reactie in de bacteriën, die de hardware vervolgens kan oppikken.

De studenten doen met het project mee aan de iGEM-competitie, een internationale competitie waaraan ruim 370 teams van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten meedoen. In oktober gaan zij hun project presenteren in Boston. Ze zoeken nog sponsoren.

Klik hier voor meer informatie over het project.

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn