nieuws

Superasfalt verlengt levensduur

Publicatie

8 jun 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, innovatie

Op de provinciale weg N249 (nabij Anna Paulowna in Noord-Holland) ligt tegenwoordig een nieuw soort asfalt op basis van epoxybitumen. Het gaat om een innovatie die na de eerste laboratoriumtesten nu is toegepast in een proefvak van ongeveer 300 vierkante meter. Dit superasfalt kan tot wel drie keer langer mee dan gewoon asfalt. 

Asfalt bestaat uit steen en bitumen. Bitumen is als het ware het bindmiddel van het asfalt. Het maakt het asfalt hard en zeer draagkrachtig. Epoxybitumen bevat kunststof dat de prestatie van het asfalt sterk verbetert. Een normale asfaltdeklaag gaat, afhankelijk van het type en het gebruik, zo’n 10 tot 15 jaar mee. Met het nieuwe mengsel kan de levensduur van het asfalt dus tot wel drie keer worden verlengd. Dat levert niet alleen een besparing op in het onderhoud van wegen, maar beperkt ook de overlast voor weggebruikers én het materiaalverbruik neemt af.

Innovatieprogramma

Het proefvak werd op 6 juni aangebracht door Dura Vermeer, nadat bij de asfaltcentrale in Eemnes al meerdere proeven waren gedaan. Deze testen verliepen voorspoedig. Toch was het spannend wat het transport naar locatie met het mengsel zou doen. Voordat de weg opengesteld is voor het verkeer, is het wegdek voor de veiligheid van de weggebruikers getest op onder andere de stroefheid.

De proef met het epoxybitumen asfalt is onderdeel van de samenwerking in het Infra Innovatieprogramma van de provincie Noord-Holland en de TU Delft. Het doel van dit programma is innovaties voor infrastructuur, zoals wegen en bruggen, veel sneller in de praktijk te testen en bij bewezen succes op brede schaal toe te passen. In deze proef wordt nauw samengewerkt met asfaltproducent en aannemer Dura Vermeer. De TU Delft en Dura Vermeer gaan de komende 5 jaar onderzoek doen om de samenstelling van dit nieuwe mengsel verder te verbeteren. Om de levensduur te testen voert de TU Delft versnelde proeven uit.

Fotocredit: Provincie Noord-Holland