nieuws

Tanks gigantisch kraanschip schoongemaakt

Publicatie

28 apr 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

offshore, onderhoud

De twee gasolietanks van kraanschip Thialf zijn schoongemaakt. Een bijzondere klus, want de Thialf is met een totale lengte van 201.6 meter en breedte van 88.4 meter enorm.

Het gigantische vaartuig heeft aan de voorzijde twee kranen die tot 95 meter boven het dek reiken en samen 14.200 ton kunnen liften. Het vaartuig kan worden ingezet voor de installatie van funderingen, platforms en pijpleidingen of voor decommisioning van gas- en oliefaciliteiten op zee.

Onderin het platform bevatten twee tanks met een capaciteit van 4.136 kuub de diesel die de Thialf nodig heeft. Ieder jaar worden deze tanks geïnspecteerd, waarbij wordt bekeken of een grondige reinigingsbeurt noodzakelijk is. Afgelopen jaar was dat het geval.

Vijf dagen

Hoewel de Thialf ten tijde van de klus aangemeerd lag aan het Calandkanaal in Rozenburg, moest industrieel reinigingsbedrijf Reym de klus uitvoeren als een offshore activiteit omdat de plek van de tanks niet met wagens bereikbaar was. In november 2016 is de eerste tank onder perslucht gereinigd totdat deze weer schoon was om opnieuw gasolie te bufferen. Omdat de Thialf tussen de bedrijven door voor een opdracht naar Trinidad moest, is de tweede tank afgelopen maart onder handen genomen. Het handmatig schoonmaken van de grote opslagtanks is een intensieve en tijdrovende klus. Voor het schoonmaken van de tweede tank werkten tien medewerkers in twee shifts van twaalf uur vijf dagen lang de klok rond.

Bij de schoonmaakklus is in totaal zo’n 30 kuub aan schone diesel herwonnen, wat na de werkzaamheden terug is gepompt naar de Thialf voor hergebruik. Circa 40 kuub aan afvalstoffen, in de vorm van sludges, zijn afgevoerd.

kraanschip Thialf

Kraanschip Thialf

Fotocredit: Reym