nieuws

Tata Steel neemt HIsarna-installatie in gebruik

Publicatie

13 sep 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Nadat Tata Steel uitgebreid duurtesten heeft uitgevoerd met de HIsarna-installatie, is deze inmiddels een permanent onderdeel geworden van de productieketen op de site in IJmuiden. De fabriek heeft een bezetting van 80 personen, waarvan 60 in vijfploegendienst.

De duurtesten bij Tata Steel hebben aangetoond dat deze technologie ertoe kan leiden dat de CO2-uitstoot van het staalproductieproces fors kan worden gereduceerd. Er zijn onder meer proeven gedaan met het inzetten van staalschroot en biomassa. Daarmee blijkt een CO2-reductie haalbaar van meer dan 50 procent ten opzichte van het maken van staal via de hoogovenroute. Hiermee wordt dus een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het structureel verder verduurzamen van de wereldwijde staalproductie.

Verwachtingen overtroffen

Het was in eerste instantie de bedoeling om met de HIsarna-technologie de CO2-uitstoot en het energieverbruik met minimaal 20 procent te reduceren. Koen Meijer, projectleider van HIsarna vertelt: ‘Die 20% haal je doordat je in tegenstelling tot in een hoogoven in de HIsarnareactor ijzererts en poederkolen rechtstreeks in kunt inzetten, zonder voorbewerking van de grondstoffen in aparte kooks-, sinter- of pelletfabrieken. Dat we inmiddels een goed draaiende installatie hebben en een CO2-reductie van meer dan 50 procent hebben weten te realiseren, overtreft al onze verwachtingen.’ Tijdens de duurtest is ook het record verbroken van de langste aaneengesloten productierun: er is 8 dagen en 8 uur ononderbroken vloeibaar ruwijzer gemaakt. De processtabiliteit is sterk verbeterd en er is nu meer kennis opgebouwd over de optimale inrichting en beheersing van het productieproces.

Hoger recyclingspercentage

In het afgelopen half jaar zijn proeven gedaan met het inzetten van staalschroot in de HIsarna-reactor. Daarmee is aangetoond dat je tot 53 procent schroot kunt inzetten. Dat betekent dat je met deze technologie veel minder grondstoffen hoeft in te zetten dan in het hoogovenproces. Door in het proces van ruwijzer maken nu ook schroot in te zetten, verhoog je het recyclingspercentage van het maken van staal. In de staalfabriek wordt vervolgens ook nog eens 10-20 procent schroot ingezet bij het omzetten van vloeibaar ruwijzer in staal, dat als product oneindig recyclebaar is zonder verlies van kwaliteit.

Vervolgstappen

De volgende stappen in het testen van de HIsarna-installatie bestaan onder meer uit het bepalen van de ideale grondstoffenmix, het onderzoeken van de opties om staalslak te recyclen, het testen van het gebruik van CO2 als gas om grondstoffen te injecteren, het onderzoeken van de terugwinning van zink en het bestuderen van de mogelijkheden voor het afvangen en opslaan / toepassen van CO2. Inmiddels is ook begonnen met het ontwerpen van een HIsarna-installatie op industriële schaal. Die zou over zeven jaar in gebruik kunnen worden genomen. Als de testen met die installatie ook succesvol verlopen, breekt het moment aan dat de HIsarna-technologie commercieel beschikbaar kan worden gemaakt.

Bron: Tata Steel

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.