Tata Steel is gestart met een proef met een duurzaam alternatief voor het hoogovenproces. Met Hisarna kan de hoeveelheid energie en de CO2-uitstoot van een staalbedrijf met minimaal 20 procent worden gereduceerd. In combinatie met afvang en opslag van CO2 kan de uitstoot daarvan met minimaal 80 procent worden gereduceerd.
Tata Steel is sinds kort 100 procent eigenaar van de rechten op de HIsarna-technologie dat zij beschouwen als de meest kansrijke technologie om de staalindustrie wereldwijd structureel te verduurzamen. Tata Steel onderschrijft de in het Parijs Akkoord vastgelegde afspraken en wil, mede door de Hisarna-technologie, bijdragen aan het realiseren van de benodigde verduurzaming en het creëren van een daadwerkelijk circulaire economie.
CO2-reductie
In het traditionele hoogovenproces worden ijzererts en kolen eerst voorbewerkt tot grote brokken om in de hoogoven te kunnen worden gestapeld. Bij Hisarna is die voorbewerkingsstap niet langer nodig: ijzererts en kolen worden in poedervorm in een reactor geïnjecteerd om vloeibaar ruwijzer te maken. Doordat een volledige processtap kan vervallen, wordt 20 procent minder energie gebruikt en 20 procent minder CO2 uitgestoten. Er is dan maar één fabriek nodig om vloeibaar ruwijzer te maken, met slechts één schoorsteen.
Doordat de Hisarna-installatie nagenoeg zuivere CO2 produceert, kan die relatief eenvoudig worden afgevangen en opgeslagen (Carbon Capture and Storage – CCS), bijvoorbeeld in lege gasvelden op de Noordzee. Bij toepassing van CCS komt HIsarna zelfs tot een CO2-reductie van minimaal 80 procent en een fabriek zónder schoorstenen.