nieuws

TechnipFMC wint contract voor modernisering fornuizen Shell Moerdijk

Publicatie

2 okt 2020

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Asset management, onderhoud, Shell Moerdijk

TechnipFMC heeft het contract toegekend gekregen voor de  modernisering van de ethyleenfornuizen van Shell Moerdijk. Gedurende vijf jaar vervangt Shell een groot aantal oude fornuizen van de stoomkraker. Acht nieuwe fornuizen komen in de plaats van de zestien oudste eenheden. De capaciteit blijft gelijk.

TechnipFMC heeft een contract voor het ontwerp, de inkoop en fabricage van modules (EPF) van gepatenteerde apparatuur en gerelateerde diensten voor acht ethyleenfornuizen op het petrochemische complex.

De Moerdijk Lower Olefins-kraker (MLO) heeft in totaal twintig fornuizen die de krachtbron voor het kraakproces vormen. Vier daarvan zijn eind jaren negentig gebouwd. In 2009 hebben deze grotere fornuizen een upgrade gehad, waarna de MLO ook hydrowax vanuit Pernis en andere Europese Shell-raffinaderijen kon gaan verwerken. En in 2019/2020 volgde nog eens een upgrade.

Deze vier exemplaren blijven dus, maar de zestien kleinere fornuizen moeten plaatsmaken voor acht nieuwe exemplaren. De kleinere fornuizen zijn begin jaren zeventig gebouwd. Tegelijkertijd verdwijnen ook acht schoorstenen van het chemiecomplex. Van de twintig schoorstenen blijven er nog twaalf over. Shell heeft de investering daarom project Skyline genoemd.

Energieverbruik terugbrengen

De nieuwe fornuizen worden vanaf 2022 in modules naar de locatie verscheept. Daar worden ze één voor één in elkaar gezet om gefaseerd de capaciteit van de oude fornuizen over te nemen. Daardoor kan de stoomkraker gedurende het hele upgrade-project in bedrijf blijven. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2025 klaar.

Met de nieuwe, veel efficiëntere fornuizen kan Shell het energiegebruik in Moerdijk flink terugbrengen. Daarmee gaat ook de uitstoot van CO₂ en andere gassen als zwavel, stikstof en fijnstof omlaag. De CO2-emissiereductie bedraagt ongeveer tien procent van het jaartotaal van Shell Moerdijk.

Industrielinqs 3, 2020

17 november 2020

nieuws

BASF Heerenveen kijkt terug op succesvolle stop

AGENDA

Maintenance Gorinchem

01-12-2020 Evenementenhal, Gorinchem

Worksafe Gorinchem

01-12-2020 Gorinchem

Maintenance Belgium

28-04-2021 Antwerp Expo, Antwerpen


Industrielinqs LIVE Break Outs - Transitie vraagt om systeembenadering

Wanneer 3 Dec 2020
Locatie Online