iMaintain 2018

Donderdag 15 maart vond in Bouw & Infra Park in Harderwijk het iMaintain jaarcongres plaats. We mogen terugblikken op een mooie dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘Unlock the next level’. De bezoekers beoordeelden de dag met een 7,5.

Enkele reacties van onze bezoekers:

  • “Zeer inspirerend, goed kunnen netwerken!”
  • “Akoestiek van de zaal was niet geweldig”
  • “Ik vond de keuze uit 1 onderhoudsmanager niet echt leuk om te volgen en miste het stukje competitie
  • “Interessant programma met goede sprekers”

 

Thema: UNLOCK THE NEXT LEVEL
Met de opkomst van sensortechnologie en enorme rekencapaciteit lijkt de digitalisering van assets en zelfs hele fabrieken een ware gamechanger te worden. We staan aan het begin van de vierde Industriële Revolutie (Industrie 4.0). Vooral op het gebied van asset management  lijken de veranderingen veelbelovend.

Niet alleen is het nodige onderhoud beter te voorspellen, ook lijken zelfsturende systemen de rol van operators in te perken. Nu al zijn naast operators en traditionele technici ook andere mensen en kwaliteiten nodig. De vraag naar data analisten, robotprogrammeurs en regisseurs die proactief verantwoordelijk zijn voor het verhogen van de uptime en verlaging van de kosten groeit. Wat zijn de kansen en uitdagingen van digitalisering? Unlock the next level bij iMaintain 2018, het jaarcongres van het iMaintain platform en de NVDO.

 

Maintenance Manager of the Year 2018

Maarten Habets van Emerald Kalama is 15 maart tijdens het congres iMaintain 2018, uitgeroepen tot Maintenance Manager of the Year 2018. Volgens de jury heeft hij zijn onderhoudsorganisatie op orde, weet hij feilloos de juiste mensen op de juiste plekken te positioneren en geeft hij onderhoud waarde door een goede samenwerking tussen productie, techniek en het management.

Habets is sinds anderhalf jaar werkzaam bij de Rotterdamse vestiging van Emerald Kalama, producent van specialty chemicals. ‘Ik ben indertijd binnengehaald om een reorganisatie uit te voeren. Toen hebben we bepaald waar we naar toe willen met deze site en daar werken we nu hard aan.’ Habets heeft sterk ingezet op een goede samenwerking met productie. ‘We hebben elkaar nodig. Als er problemen zijn dan gaan we niet ‘fingerpointen’, we doen onze werkzaamheden in goed overleg. Op die manier weten we bruggen te slaan en komen we verder.’

Mensenmens
Dat Habets door zijn collega’s op handen wordt gedragen bleek uit de filmpjes die tijdens het congres werden getoond. Youri Goode: ‘Maarten kent de theorie en weet dit goed toe te passen in de praktijk. Hij weet ook zijn mensen hierin mee te nemen. Ik werk graag met hem samen en de aansluiting tussen zijn mensen en mijn mensen van productie is erg goed.’ Andere collega’s noemden hem een mensenmens, iemand met een luisterend oor en een positieve instelling. Teamleider E&I Jeroen Verhulst: ‘Zijn visie over hoe we moeten werken gaat ervoor zorgen dat onderhoud bij Emerald op een hoger niveau wordt gebracht. Als het dan eens nodig is dat er met een vuist op tafel wordt geslagen, dan doet hij dat.’  Lees meer…

maarten-habets-plus-team-emerald-kalama-foto-miriam-verkleind-1024x628

Programma

09:00 uur Businesscases
Voorafgaand aan het iMaintain congres verzorgen Endress+Hauser en Mainnovation een businesscase gericht op het congresthema. 

10:15 uur  Ontvangst voor dagprogramma congres

11:00 uur  Aanvang congres
Opening door dagvoorzitters Laura van der Linde (iMaintain platform) en Binne Visser(Philips, winnaar MMY 2017)

Openingslezing Jef Staes (The Red Monkey), over schapen en rode apen, als metaforen voor medewerkers in een organisatie. Deze expert op het valk van business- en cultuurinnovatie houdt ons met zijn flamboyante vertelstijl en confronterende stellingen een spiegel voor zodat we straks gaan remmen voor rode apen.

12:00 uur Netwerklunch

13:15 uur Aanvang middagprogramma
Lezing van Michele Fumarola (Macomi) (als vervanger van Ivo Wenzler) over simulaties en serious games. Het ontgrendelen en profileren van the next level van digitalisering impliceert een veranderingsreis met volop structurele en gedraggerelateerde uitdagingen, op zowel individueel als organisatorisch niveau. Welke rol kunnen simulaties en serious games hierin spelen?

Lezing Simon Jagers (Semiotic Labs), over onderhoud in 2025 en de rol die data, slimme sensoren en algoritmes daarbij spelen. Simon gaat verder in op de initiatieven die we nu kunnen starten om straks klaar te zijn voor Industry 4.0.

Lezing Maarten Essers (ENGIE) over de ontwikkelingen op het gebied van robotica. Essers is gepromoveerd op industriële robotica.

14:45 uur  Korte break

15:15 uur  Vervolg middagprogramma
Lezing van Erik Bijlsma (Gemeente Amsterdam) die de zaal meeneemt in de ontwikkeling van de afdeling Eigendom & Beheer gelieerd aan de realisatie van de Noord/Zuidlijn (NZL). In een periode van acht jaar, waarin nieuwe technieken in sneltreinvaart de kop opstaken, heeft de afdeling E&B vele inzichten opgedaan waar adequaat op gereageerd moest worden. In meerder opzichten een bijzonder traject.

Lezing Lukas Brandts (Hogeschool Utrecht) over de aansluiting van het technisch onderwijs op de praktijk.

Aansluitend een interactief debat: zijn we klaar voor ‘de controlekamer van de toekomst’?

17:00 uur  Afsluiting en netwerkborrel

18:30 uur  Avondprogramma
Diner met bekendmaking van de Maintenance Manager of the Year 2018.