nieuws

Testsluiting Stormvloedkering Ramspol

Publicatie

9 jul 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De stormvloedkering Ramspol is een balgstuw met een totale kering van drie balgen van een zwaar en zeer sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière van 10 meter hoog en 240 meter lang vormt. 

 

Volpompen balgstuw

De balg ligt op de bodem van het water, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft. Bij zware Noordwester storm kan het Ketelmeer volledig worden afgesloten van het Zwartemeer. De stormvloedkering wordt automatisch in werking gesteld, wanneer het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 cm boven NAP, gecombineerd met een sterke noordwestenwind en stroming landinwaarts. In een uur tijd wordt er 3.500.000 liter lucht en 3.500.000 liter water in de drie ‘reuzeballonnen’ gepompt, waardoor de balgstuw de waterweg volledig blokkeert. Wanneer de balgstuw met lucht is volgepompt, is deze 10 meter hoog. In 2015 is de stormvloedkering maar liefst drie keer gesloten vanwege hoog water.  

 

In december 2002 is de stormvloedkering Ramspol geopend, toen nog in beheer van de Unie van Waterschappen. Sinds 1 juli 2014 heeft Rijkswaterstaat het beheer en onderhoud overgenomen. RWS is verantwoordelijk voor het technisch onderhoud en een betrouwbare werking van de kering, waardoor er zo min mogelijk wateroverlast is voor de omgeving. 

 

Bekijk hier een film van de Rijksoverheid over stormvloedkering Ramspol.

 

 

 

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.