nieuws

TNO en TU/e richten Europees topcentrum voor 3D-printen op

Publicatie

6 jan 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Additive manufacturing heeft grote potentie voor allerlei soorten producten die uit één stuk worden gemaakt. De technologie voor complexere producten, bijvoorbeeld producten gemaakt uit meerdere materialen, staat echter nog in de kinderschoenen. In tegenstelling tot andere kenniscentra voor additive manufacturing richt het nieuwe centrum zich vooral op de ontwikkeling van hightech productieapparatuur voor dergelijke slimme producten. Daarbij kan worden gedacht aan geïntegreerde en slimme elektronica, op maat gemaakte medische producten, geprint voedsel en farmaceutische en hightech producten. 

 

Concurrentiekracht

Het doel van het kenniscentrum is onder meer het stimuleren van de concurrentiekracht en groei van de Nederlandse industrie. Om dat te bereiken zal er fundamenteel en toegepast onderzoek worden gedaan, dat moet leiden tot innovaties die uiteindelijk de markt bereiken via de aangesloten bedrijven of via nieuwe spin-offs. Verder gaat het centrum experts en wetenschappers opleiden die nodig zijn in de opkomende 3D-printindustrie.

 

Leerstoel

Onderdeel van het plan is de oprichting van een nieuwe leerstoel en vakgroep ‘Systems Mechatronics for Advanced Manufacturing’. Het doel is dat binnen vier jaar 25 aio’s er onderzoek doen en dat er in totaal meer dan 50 fte betrokken zijn bij het centrum. Binnenkort zijn er al zeven aio’s aan het werk en bij TNO werken al circa dertig mensen op dit gebied. Het centrum gaat voor de R&D intensief samenwerken met het bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat er in de komende jaren enkele tientallen industriële partners in onderzoeksprogramma’s participeren.

 

Proeftuin

TNO en TU/e hebben al jarenlange ervaring op het gebied van additive manufacturing en zetten binnen de onderzoeksprogramma’s de stap naar de volgende generatie geïntegreerde productiesystemen. De vindingen worden in de praktijk uitgetest in de onlangs hiervoor opgerichte proeftuin Smart Industry Fieldlab MultiM3D.
 

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.