nieuws

Studenten TU Delft winnen Hyperloop competitie

Publicatie

30 jan 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, transport, TU Delft

Studenten van de TU Delft hebben bij de ‘SpaceX’s Hyperloop Pod Competitie’ het overall klassement gewonnen en ze sleepten ook de prijs voor de beste constructie en ontwerp in de wacht. Uitgedaagd door Elon Musk bouwden 27 teams uit de hele wereld het afgelopen jaar ‘pods’ voor het futuristische transportconcept Hyperloop, waarbij mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen.

Afgelopen weekend mochten de teams hun pods op de proef stellen in een 1,2 kilometer lange buis naast het terein van SpaceX in Los Angeles. Ze mochten proberen een zo hoog mogelijke snelheid te behalen in de testbuis. Een jury beoordeelde de ‘pods’ -gemaakt op halve schaal – op onder andere betrouwbaarheid, ontwerp en schaalbaarheid. Uiteindelijk won het Delftse team het overall klassement.

‘Dit was precies de prijs waar we voor gingen, we hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen opschalen’, vertelt team captain Tim Houter. Daarnaast kreeg het Delft Hyperloop Team ook de award voor de beste constructie en ontwerp. Studenten van de Universiteit van München wonnen de prijs voor de hoogste gemiddelde snelheid

Lichtgewicht

Het ontwerp van de Delftse studenten is erg licht: door het gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de Delftse pod van ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter hoog slechts 149 kilogram. Met behulp van magneten zweeft de Delftse pod boven de baan, waardoor er heel weinig energie verloren gaat. Tijdens de wedstrijd lagen de snelheden rond 90 kilometer per uur.  In een langere buis zou het Delftse prototype snelheden tot 1.200 kilometer per uur aan moeten kunnen.

De Hyperloop Pod Competition is opgezet door Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors. Met de competitie wil hij de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren, waarbij mensen en goederen met een snelheid van 1.200 kilometer per uur door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Uitgedaagd door Musk ontwierpen, bouwden en testten studententeams over de hele wereld hyperloop-pods.