nieuws

TU/e neemt kingsize 3D-betonprinter in gebruik

Publicatie

22 okt 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De betonprinter lijkt een beetje op een bovenloop-hijskraan uit een industriehal, met in plaats van een hijskabel een op en neer beweegbare en draaibare printkop voor beton. Daaraan zit, via een slang, een betonmeng- en pompinstallatie. Het geheel is computergestuurd. Het Nederlandse bedrijf ROHACO bouwde de betonprinter, de eerste van dit type en van deze afmeting in Nederland.

Details

Het printen van beton vereist veel nieuwe kennis, nieuwe technieken en nieuwe materialen, want het is totaal anders dan het traditionele storten van beton. Een van de nieuwe mogelijkheden is het maken van zeer fijne betonstructuren. Bij het traditionele storten van beton bepaalt de bekisting de uiteindelijke vorm van beton, en die is vrij lomp. Met betonprinten moeten bouwers straks details zo klein als een erwt kunnen maken.

 

Een andere nieuwe mogelijkheid is het printen van verschillende soorten, kwaliteiten en kleuren beton. Daarmee kan bijvoorbeeld een complete wand worden geprint, met alle benodigde functionaliteit. Zo’n wand heeft met vezels versterkt beton waar hij sterk moet zijn, een actieve isolerende laag voor de warmte, aan de buitenkant vuilafstotend beton zodat de gevel schoon blijft en aan de binnenkant een laag die zorgt voor prettige akoestiek. Verder zitten er de benodigde sparingen in en interne afvoerleidingen van waterdicht beton. Bouwers kunnen daarnaast individuele wensen van gebruikers gemakkelijk meenemen in het productieproces.

 

Slim

Het printen van beton geeft ook de mogelijkheid om slimme componenten direct op de juiste plaats in te brengen. Denk aan draadloze sensoren, bijvoorbeeld om temperatuur te meten, voor verlichting die aangaat wanneer iemand binnen komt of voor beveiliging.

 

Voor het zover is, moet er nog onderzoek worden gedaan. Bij het printen van een nieuwe laag bijvoorbeeld moet de onderliggende laag al genoeg draagkracht hebben opgebouwd om niet in te zakken. Tegelijk moet die laag nog vochtig genoeg zijn om te hechten aan de nieuwe – een eis die strijdig is met de vorige. De Eindhovense onderzoekers gaan nieuwe soorten beton onderzoeken die toch goed aan beide eisen voldoen. Ze verwachten dat binnen vijf jaar de eerste producten op de markt zijn.

 

Het onderzoeksproject heet 3D Concrete Printing (3DCP). De financiering, zo’n 6,5 ton, komt van tien deelnemende bedrijven en van de TU/e.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.