nieuws

Twee Apaches terug voor groot onderhoud

Publicatie

9 jan 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

onderhoud

De eerste twee Nederlandse Apache-gevechtshelikopters zijn terug uit Mali. Beide Apaches krijgen groot onderhoud bij het Logistiek Centrum Woensdrecht. De helikopters zijn ruim 2,5 jaar ingezet voor VN-missie Minusma in Mali.

De toestellen zijn vervoerd in het ruim van een C-17 transportvliegtuig. Om daarin te passen waren de gevechtshelikopters al deels ontmanteld op Kamp Castor in Gao. Zo verwijderde onderhoudspersoneel de rotorbladen. Nu ze terug zijn in Nederland krijgen de toestellen een grote onderhoudsbeurt. Tijdens een zogenoemde 500-uurs inspectie worden ze volledig nagekeken en opgeknapt. Ook krijgen ze een grote update en een grondige post-desert-inspectie, waarbij ze uit elkaar worden gehaald, gecontroleerd en van zand ontdaan. Over zo’n 25 weken worden de helikopters weer in gebruik genomen op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Het streven is om de andere twee Apaches binnenkort terug te vliegen naar Nederland. De vier Nederlandse Apaches vervulden de afgelopen jaren een belangrijke rol voor VN-missie Minusma.  De gevechtshelikopters verzamelden inlichtingen met behulp van hun geavanceerde sensoren. Ook escorteerden ze Nederlandse eenheden op de grond, traden dreigend op en leverden vuursteun.

Bron: Ministerie van Defensie