nieuws

Twentse Robird ingezet op vliegvelden

Publicatie

13 apr 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

'Dit was een historische stap voor de Robird en ons bedrijf', zegt Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions. 'We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens, waaronder Schiphol, maar de Nederlandse wet- en regelgeving maakt het lastig daar operationeel te zijn. In Duitsland is het eenvoudiger, vandaar dat we nu uitwijken naar Weeze.' Nijenhuis baalt van de lastige situatie rondom Nederlandse luchthavens, maar vindt ook dat er momenteel hard wordt gewerkt om de dronesector in Nederland beter tegemoet te komen.

 

Menselijke kant

Naast het testen van de Robird traint het bedrijf vooral de ‘piloot’ en ‘observer’ (die let op het andere vliegverkeer) van de Robird. 'Als je op een vliegveld opereert, heb je te maken met ontzettend veel protocollen', zegt Nijenhuis. 'Je werkt in een hoog risicogebied en moet van alles checken. We gebruiken de nieuwste technologieën, maar de menselijke kant blijft ook cruciaal.'

Clear Flight Solutions slaat de vleugels verder uit dan alleen Duitsland. Zo zijn er partners aangetrokken in Frankrijk en in Engeland. Ook wordt er druk gesproken met partijen in de VS. Daarnaast is het bedrijf samen met Landschap Overijssel en Brandhof Natuur en Platteland een project gestart voor de ontwikkeling van een multicopter drone voor weidevogelbescherming.
 

Angst

De schade die vogels toebrengen op vliegvelden wereldwijd wordt geschat in de miljarden en bestaat niet alleen uit materiële schade. De overlast door vogels leidt soms ook tot dodelijke ongelukken. Daarnaast zorgen vogels wereldwijd voor miljarden aan schade in de agrarische sector, bij afvalverwerkingsbedrijven, havens en in de olie- en gasindustrie. Bekend probleem is daarbij dat vogels slim zijn en gewend raken aan bestaande oplossingen voor vogelregulering. De Robird bootst de vlucht van een valk levensecht na. Het vlieggedrag van de Robird is zo realistisch, dat vogels geloven dat hun natuurlijke vijand in het gebied aanwezig is. Deze aanpak speelt in op de angst van de vogels, waardoor gewenning geen probleem meer is.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.